PLATE NAJVIŠE PORASLE U SRBIJI, HRVATSKOJ I SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Posljednjih pet godina prosječne plate u zemljama regiona najviše su porasle u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, a najmanje u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plata u Srbiji u augustu ove godine iznosila je 54.115 dinara, ili 460 eura, što je više za 25,68 posto u poređenju sa primanjima od prije pet godina kada je prosječna plata u Srbiji iznosila 366 eura.

Poslije Srbije slijedi Hrvatska u kojoj je, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku za mjesec august, prosječna plata iznosila 6.438 kuna, odnosno 864 eura, što je više za 15,3 posto u odnosu na prosječnu platu od 749 eura iz 2015. godine.

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.127 denara, odnosno 409 eura. U poređenju s prosječnom platom od 355 eura iz 2015. godine, zemlja je ostvarila rast primanja od oko 15,2 posto.

S druge strane, najmanji porast prosječnih plata u regionu je zabilježen u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u augustu 2019. godine iznosila je 517 eura, što je za 7,5 posto više u poređenju sa primanjima u toj zemlji od prije pet godina kada je prosječna mjesečna plata iznosila 481 euro.

Malo veći porast plata je zabilježen u Sloveniji i Bosni i Hercegovini – oko 10 posto.

Prema posljednjim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura, što je porast od 10,5 posto u odnosu na primanja iz 2015. godine, kada je prosječna plata u toj zemlji iznosila 1.008 eura.

Ipak, to je jedina zemlja u regiji u kojoj prosječna plata premašuje “magični iznos” od 1.000 eura. Također, prosječna plata u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih primanja u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u augustu ove godine iznosila je 925 KM, odnosno 472 eura. Ovo je za 11,3 posto više u odnosu na prosječnu platu od 424 eura iz 2015. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE