Sastojci:
Za koru:
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 1,5 kašika brašna
- 5 kašika mljevene plazme
- 3-4 kašike vode ili mlijeka za prelivanje pečenih kora
Treba vam 3 kore.
Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 200 g maslaca ili margarina
- 100 g crne milka čokolade
- 100 g bijele milka čokolade
- 200 g mljevene plazme
- 100 g mljevenih lejšnika (ljepše ako su predhodno pečeni)
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Umutite bjelanca i šećer. Dodajte brašno i plazmu, pa promješajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C do 20 minuta. Pečene kore premažite vodom ili mlijekom.
Za fil: Umutite žumanca sa šećerom i kuhajte na pari uz neprestano mješanje, oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Za to vrijeme rastopite čokolade, umutite maslac i slatku pavlaku (u odvojenim posudama).
U fil dodajte maslac i četiri pune kašike slatke pavlake, pa umutite. Dodajte lješnike i plazma keks. Podijelite fil na dva dijela, u jedan dio stavite rastopljenu tamnu čokoladu, u drugi dio rastopljenu bijelu čokoladu.
U kalupu filovati tortu ovim redosledom kora, tamniji fil, slatka pavlaka, kora, svjetliji fil, slatka pavlaka, kora. Odozgo dodajte pomješane ostatake filova, uvijek ostavim kašiku-dvije fila i malo slatke pavlake.
To mi bude fil s kojim premažem treću koru.
Možete ukrasiti šlagom ili rastopljenom čokoladom.
Torta mora da odstoji jedan dan u frižideru, pa tek onda sjeći i poslužiti.
Uživajte!