PLENKOVIĆ DANAS U POSJETI BIH: PORUKA S KOJOM IDEMO U BIH JE ONA O ZNAKU I SIGNALU PRIJATELJSTVA

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a ranije je novinarima u Zagrebu kazao da u BiH ide s porukom o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti.

  • Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda trebaju osjećati dobro i adekvatno zastupljeno – rekao je Plenković, navodi novinska agencija HINA.

Ističući da se svi razumni akteri političke scene u Hrvatskoj slažu po pitanju potrebe zalaganja za zaštitu Hrvata u BiH, Plenković je kazao da će neizbježne političke teme posjeta biti promjena izbornog zakona i najnovija događanja u Banjoj Luci.

  • Želim biti u Mostaru, Sarajevu i čuti poruke, dobro razumjeti koje su namjere i koji su koraci nakon usvojenih zaključaka u Skupštini u Banjoj Luci, da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj doprinos – rekao je hrvatski premijer.

Plenković je također poručio da se Hrvatska želi pozicionirati kao razuman i odgovoran akter koji kroz svoju vanjsku politiku štiti i svoje nacionalne interese, ali i smiruje tenzije i daje svoj doprinos tamo gdje ga može i gdje ga, na temelju svojih iskustva, treba dati.

Plenković u ponedjeljak dolazi u posjetu Sarajevu i to na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa kojim će se i sastati.

Plenković će potom održati sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Hrvatski premijer položit će vijenac na ‘Mostu Suade i Olge’, nekadašnjem Vrbanja mostu, u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva Suadi Dilberović i Olgi Sučić.

Predviđeni su i njegovi sastanci s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, mitropolitom Hrizostomom i vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Plenković će se u nastavku posjete u Mostaru sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.