PLENKOVIĆ: HRVATSKA ĆE BITI ODVJETNIK BIH, VAŽNO NAM JE DA SE POŠTUJE SLOVO I DUH DEJTONA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u Mostar, a u Domu HDZ-a sastao se s liderom te stranke Draganom Čovićem. Oni su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, predstojećim lokalnim izborima, sporazumu o Mostaru, izmjenama Izbornog zakona...

Čović je kazao kako će za dva dana održati sastanak s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a da sporazum o Mostaru znači i izmjene Izbornog zakona BiH. Izrazio je vjeru i nadu da će stranačke delegacije brzo pronaći adekvatno rješenje.

On je na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu Izetbegovića da bi se mogli nastaviti birati “Komšići” i na nižim nivoima vlasti, odgovorio:

  • Navikli smo na to, nekad se kaže javno, a nekad ovako kao što se radi posljednjih 15 godina. Rekao sam Izetbegoviću da smo imali sličan primjer sa Sejdićem i kako popunjavati kvote i kako je to završilo. Toplo sam preporučio da se prestane s takvom praksomi s takvim izjavama. Posljednju izjavu sam ocijenio kao trenutak kada je Izetbegoviću trebalo da rastereti pritisak koji ima u svojoj stranci, svojih zatim svojih dužnosnika kroz pravne procese u BiH, jer je znao da će ići naša reakcija i da će tako zasjeniti neke stvari –  poručio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je s posebnim interesom čuo analize uoči lokalnih izbora s naglaskom na Mostar, što je poseban izazov.

  • Vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru HNS-a ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti podršku za politike i programe i preuzeti odgovornost nakon izbora – poručio je.

Plenković je istakao kako će Hrvatska snažno podržavati BiH i razvijati saradnju sa

sva tri njena naroda i svim građanima.

  • Hrvatska će biti država koja će podržavati BiH na putu ka EU i NATO. Činimo to uvjereni da je to jedini put i naša istinska uloga, poštujući BiH kao susjednu i prijateljstvu državu, njen suverentitet i političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorom trebaju riješiti pitanja za funkcionisanje BiH. Nama je bitno da poštujemo načela jednakopravnosti naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda – dodao je.

Plenković je istakao, govoreći o međunarodnom planu, da će Republika Hrvatska biti “odvjetnik Bosne i Hercegovine, a naročito Hrvata u BiH”.

  • Nama je važno da se poštuje slovo i duh Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Dok je ta praksa postojala nismo imali teme poput ove. Naša pozicija je jasna. Ako se poštuje čelo legitimnosti i političkog predstavlja, onda ovakvih pitanja i nema. To je temelj za pravično i učinkovito funkcionisanje institucija. U kontekstu izbora ima rečenica koje su oštrije, ali je najvažnije nastaviti dijalog koji će izbjegavati situacija u kojoj se jedan narod osjeća zakinut –  zaključio je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.