PO 1.000 KM ZA 150 STUDENATA U OVOJ OPĆINI SBK

Općina Vitez novčano podržava svoje studente preko studentskih stipendija.

Općinski načelnik Boris Marjanović raspisao je natječaj za dodjelu 150 studentskih stipendija za akademsku 2021./2022. godinu.

Pravo na prijavu i učestvovanje na konkursu imaju kandidati koji su državljani BiH, koji imaju prebivalište na području općine Vitez, pod uvjetom da su redoviti studenti prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH, da ne primaju drugu stipendiju iz sredstava javnih proračuna državnih institucija.

Pravo prijave nemaju studenti koji drugi put upisuju istu godinu studijskog programa ili upisuju novi studijski program na istoj godini studija, izvanredni studenti, studenti apsolventi, studenti stariji od 25 godina, studenti koji nakon završenog prvog ciklusa studiranja obavljaju pripravnički ili volonterski rad uz naknadu.

Bez bodovanja stipendiju dobivaju učenici generacije srednje škole za prvu godinu studija (bez obzira na to primaju li neku drugu stipendiju), studenti romske populacije, studenti bez oba roditelja, studenti invalidi s postotkom invalidnosti 90 posto  i 100 posto .

DCIM100MEDIADJI_0064.JPG

Uz bodovanje, stipendija se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: studenti s prosjekom ocjena 8 i više ili 3,5 i više (25 posto  sredstava), studenti deficitarnih zanimanja (25 posto  sredstava), studenti slabijeg socioekonomskog statusa (50 posto  sredstava). Određene su tri kategorije kao kriteriji za utvrđivanje liste po kategorijama.

DEFICITARNA ZANIMANJA

U kategoriju studenata s prosjekom ocjena 8 i više ili 3,5 i više mogu se prijaviti samo studenti druge godine i viših godina studija koji imaju taj prosjek, a pravo na stipendiju ostvarit će studenti s najboljim prosjekom ocjena, bez obzira na studij koji pohađaju i bez obzira na socioekonomski status, piše Večernji list BiH. U kategoriji studenata deficitarnih zanimanja navedeno je 10 deficitarnih zanimanja, za koja se mogu prijaviti studenti svih godina na fakultetima tih zanimanja.

U kategoriju studenata slabijeg imovnog stanja mogu se prijaviti svi studenti čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze iznos od 649,35 KM.

  • Iznos stipendije je 1000 KM na godišnjem nivou. Naša praksa je da taj iznos uplatimo studentima u dvije ili tri rate, s tim da cijeli iznos bude isplaćen do kraja jula, dok studenti završe godinu. U prosjeku zaprimimo 180 do 220 prijava, dosad ih je pristiglo 80-ak, a najviše ih se podnese u zadnjoj sedmici- kaže Katica Radman, savjetnica u Službi za društvene djelatnosti u Općini Vitez.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.