PO ČEMU JE SIRNICA POSEBNA: PRIPREMITE JE UZ PONUDU MERCATORA I ‘IFTAR MOJE NANE’

U nekim krajevima Bosne spremaju pitu sirnicu na taj način što se jufka nadolmi sa dosta jaja i sira.

Karakteristika ove pite je ta da se pečena zalije slatkim kajmakom (skorupum) i uzavrelim maslom (puterom) te se ponovo malo zapeče u pećnici ili se pokrije da se upiju kajmak i maslo.

Pripremite dvije jufke koje ste prethodno rasukali na bošći ili na siniji ili na stolu mladi sir, jaja, maslo, slatki kajmak i  pavlaku. Rasuču se dakle jufke i malo osuše. U zdjeli se iskomada sir, umute jaja, te to izmješa i posoli. Jufke se razrežu na pola, začine i posipaju nadjevom.

Jufke složene se stavljaju u zamašćenu tepsiju. Rastopi se ostatak masla i saspe u kajmak.polovicom ove mase prelije se sirnica, te malo nareže da bi kajmak mogao da prodre između jufki. Zatim se pita peče.

Ispečena se polije preostalom polovicom kajmaka i ubaci u pećnicu da se zapeče. Izreže se i servira topla. Ovu pitu nazivaju još i sirnjača a u Gradačcu kajmačnica pita.

Jufka se postavi na obrašnjeni stoljnjak, poškropi rastopljenim maslom te se nadjev u malim kupicama reda paralelno po jufki i to malo dalje od kraja jufke. Zatim se objema rukama podigne stoljnjak sa jufkom malo ukoso saviju se gužve. Zatim se gužve polože u zamašćenu tepsiju, ponovo začine i pita se peče.

Dosta različitih načina ima za spravljanje pite sirnice u našim krajevima ali je uglavnom prave polaganu ili u zvrkove. Suština je ista mada ovu piti zovu i pita jajuša, ili pita mljekarica, učkur pita itd…. suština je ipak u sukanju jufki.

Ranije su se obavezno sukale jufke uz pomoć oklagije uglavnom na siniji za kuhanje. Ova sinija bi trebala biti promjera 1,5 do 2 metra. Oklagija pretstavlja dugi okrugli štap promjera oko 2 cm, dužine 1,5 m na krajevima nešto tanji u odnosu na sredinu. Sinija i oklagija se pobrašne, pospu brašnom.

Odležala kuglica tijesta se stavi na siniju, malo se pospe brašnom i oklagijom razvlači posipajući po potrebi brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo za siniju. To radite sve dok ne rasučete jufku da bude tanka ko papir.

Zatim se oklagija postavi na sredinu jufke, jufka se prebaci preko oklagije. Onda se oklagija uzme za jedan kraj i jufka na oklagiji podigne u zrak te se lagano potezuči za krajeve jufke dodatno razvuče.

Iza toga se držeci oklagiju za oba kraja, jufka skupa sa oklagijom prostre na siniju. Tad se oklagija povlači tako da se prebačena polovina jufke vrati na siniju u prvobitni položaj tj. razastre cijela jufka. Obrašni se oklagija i opet lagano suče odnosno razvlači jufka.

Ovaj proces se ponovi po potrebi nekoliko puta, tako da se dobije jufka promjera 1,5metra. Iza toga se jufka pomoću oklagije podigne i razastre na prostrti čaršaf da se malo osusi.

Na ovaj način se razvlače i ostale jufke. Za dobru pitu i dobru jufku je važno da budu tanke.

Debele jufke u sredini pite redovno ostaju nedovoljno pečene, te pita gubi od okusa, teže je probavljiva, a čisto taj dio živog tijesta je i žilav i tvrd, te se i nožem teško reže.

 Uz ovaj mirisno zvrk pite sirnice Almasa je sprovela vas kroz proces sukanja jufki na tradicionalan starinski način onako kako su to radile naše nane.

Uživajte u pripremanju i učenju ove stare tehnike koje su naše majke prenijele na nas, a naše nane na naše majke kao i u “Iftaru moje nane” i Mercator.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.