POBOLJŠAVA PROBAVU, SPREČAVA NASTANAK RAKA, POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: OVA ČUDESNU VOĆU TREBATE KONZUMIRATI SVAKI DAN

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali su ga stanovnici Novog Zelanda preimenovali u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.

Kivi se naziva supervoćem, jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijem, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima.

Također je i dobar izvor vitamina E. Nadasve je neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore koja skriva slatko zeleno meso, puno crnih koštica.

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali su ga stanovnici Novog Zelanda preimenovali u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.

Kivi ima moćno djelovanje na probavni trakt, ali se o tome rjeđe govori zbog mnogih drugih dobrobiti koje ovo voće donosi.

Puno ljudi ima problema s lošom probavom, a najčešći simptomi su:

– nadutost

– bol u trbuhu

– otežano i nepotpuno pražnjenje

– vjetrovi

– loše raspoloženje.

Ovi simptomi otežavaju kvalitet svakodnevnog života, a ako ih zanemarite, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo ljekovito djelovanje.

Zbog svojih izvanrednih digestivnih svojstava, odličan je izbor za doručak.

Toliko je djelotvoran da postoje čak i preparati za probavu na bazi ekstrakta kivija.


Poboljšava razgradnju proteina


Otežana probava proteina može narušiti ravnotežu organizma, jer su proteini esencijalni oblik aminokiselina, potrebni za sve tipove ćelijskih funkcija.

Još je opasnije to što neprobavljeni proteini vode do nakupljanja toksina u crijevima.

Toksini u crijevima mogu uzrokovati različite probleme, uključujući nadutost i vjetrove, debljanje, bol u donjem dijelu leđa, neugodne mirise i zadah.

Naučna studija provedena 2010. godine službeno je potvrdila da kivi pomaže u probavi važnih proteina, uključujući i one teško probavljive, među kojima su kazein te sojin protein.

Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.


Smanjuje zatvor


Postoji nekoliko studija koje dokazuju laksativno djelovanje kivija.

Primjer su dvije zasebne studije, jedna na grupi od 33 ispitanika koji su bili hronično konstipirani, a druga na 38 starijih ljudi.

U obje studije, pacijenti su jeli po dva kivija na dan.

Studija na hronično konstipiranim ispitanicima otkrila je da konzumiranje kivija potiče i pojačava spontani rad crijeva kod većine pacijenata.

Mnogi od njih iskusili su olakšanje i smanjenje neugodnosti od zatvora. Također je bilo ubrzano pražnjenje crijeva.

Studija na starijim ispitanicima indicirala je da kivi sadrži cijeli niz sastojaka koji potiču bolji rad crijeva.

To su neprobavljivi oligosaharidi (kompleksni ugljikohidrati koji djeluju kao prebiotici), vlakna i actinidin.

Mučite li se i vi s konstipacijom, probajte svakodnevno za doručak pojesti dva kivija.


Pomaže osobama sa sindromom iritabilnog crijeva


Sindrom iritabilnog crijeva čest je poremećaj gastrointestinalnog sistema.

Karakteriziraju ga bol u trbuhu, proljev, konstipacija, izmjena proljeva i zatvora.

Tretman ove bolesti može biti otežan.

Studija provedena 2010. godine istraživala je djelovanje kivija upravo na ovaj sindrom.

Otkrića su bila iznimno pozitivna.

Kivi je ispitanicima pomogao dovesti rad crijeva u ravnotežu.


Smanjuje rizik od raka crijeva


Naučna otkrića pokazala su i važnu povezanost između oksidativnog stresa i raka crijeva.

Oksidativni stres događa se tokom snabdijevanja ćelija kisikom.

Ćelije se pritom izlažu opasnosti od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ili uništiti ćelije.

Nažalost, današnji stil života i zagađeni okoliš dramatično povećavaju broj slobodnih radikala.

Zbog toga je važno unositi što više antioksidanata – prirodnih sastojaka koji štite od negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Kivi je bogat antioksidansima polifenolima koji, između ostalog, štite od slobodnih radikala.

Naučna studija iz 2001. godine otkrila je da ekstrakt kivija štiti ćelije od oksidativnog stresa snažnije nego vitamin C. Pored toga, pomaže popraviti oštećenja DNK.

Najviše antioksidanata nalazi se u koži kivija, koja baš i nije najprimamljivija za konzumaciju, a sadrži najviše nutrijenata.

Koža se smije konzumirati jedino ako ste potpuno sigurni da ste nabavili kivi iz organskog uzgoja.


Pomaže uspostaviti ravnotežu crijevne flore


Kivi je novootkriveni izvor prebiotika.

Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji hrane dobre bakterije u crijevima i tako pridonose uspostavljanju zdrave crijevne flore.

Naučnici su otkrili da je kivi učinkovitiji od poznatog prebiotika inulina u rastu važne dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus.

Biljni fenoli u kiviju također su izvrsni za kontrolu loših bakterija, jer sprečavaju njihov pretjerani rast.

Uravnotežena flora crijeva jedan je od glavnih temelja dobrog zdravlja, a isto tako i zdravog mršavljenja.

Napomena:

Kivi je krivac za 10 posto alergija kod djece, zato budite oprezni ako djetetu prvi put dajete ovo voće.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE