PODRŽAO IH ČAMPARA: HDZ POKUŠAO ‘PROGURATI’ SVOG DIREKTORA FONDA IAKO POZICIJA PRIPADA BOŠNJACIMA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrala imenovanje novog direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali dogovor nije postignut.

Uprkos činjenici da čelna pozicija u toj instituciji, prema etničkoj raspodjeli, pripada kandidatu iz reda bošnjačkog naroda, ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pokušali su “progurati” kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Pored HDZ-ovih ministara, za imenovanje tog kandidata je glasao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Uprkos sedam glasova ministara koji su podržali imenovanje HDZ-ovog kandidata, njegovo imenovanje nije odobreno. Naime, osam ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) su bili suzdržani, te time Vlada FBiH nije podržala imenovanje HDZ-ovog kandidata.

Konkurs za izbor i imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisan je krajem augusta prošle godine, a prethodno je tu dužnost obnašao Ahmet Baljić. Njega je, nakon istekao mandata, na toj poziciji u svojstvu vršitelja dužnosti zamijenio Vinko Jerinić, koji je bio i kandidat za poziciju direktora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE