PODŽIĆ NA MINISTARSKOM SASTANKU ZEMALJA CENTRALNE EVROPE: JAČANJE MEĐUREGIONALNE SARADNJE

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku zemalja centralne Evrope za odbrambenu saradnju (Central European Defence Cooperation) i Zapadnog Balkana (WB), koji se realizovao putem video komunikacijske platforme.

Pored ministra Podžića, na sastanku su učestvovali i ministri odbrane punopravnih članica CEDC-a: Republike Austrije, Republike Hrvatske, Republike Češke, Mađarske, Republike Slovenij, Republike Slovačke, Republike Poljske i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana – Republika Albanija, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Srbija i Kosovo*.

Teme sastanka odnosile su se na mogućnosti za jačanje međuregionalne saradnje, među kojima su pitanja operativnog angažmana zajedničke sigurnosne i odbrambene politike sa Zapadnim Balkanom, hibridne prijetnje, obrazovanje, zajedničke obuke i vježbe, kao i međunarodne misije i operacije.

U svom obraćanju na ovom sastanku, čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, ministar Podžić je govoreći o temama sastanka, između ostalog istakao, da je „Bosna i Hercegovina opredijeljena, u skladu sa vlastitim mogućnostima da pruži doprinos međunarodnim nastojanjima održavanja mira u okviru aktivnosti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU.“

Podžić je istakao značajan doprinost pripadnika Oružanih snaga BiH u EU mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj republici, gdje „naši pripadnici obogaćuju svoja znanja i iskustva stečena kroz višegodišnje učešće u UN i NATO vođenim operacijama podrške miru, a naglasio je i značaj procesa evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, u kojima su „Ministarstvo odbrane i Oružane nage BiH spremne dati svoj puni doprinos.“

Na kraju, između ostalog, kazao i da u ovom procesu postoje brojni izazovi, ali je i ovaj sastanak bio prilika da „reafirmiramo naša opredjeljenja i ciljeve“, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE