POGINULO 116 OSOBA U TUČI SUPARNIČKIH BANDI U ZATVORU U EKVADORU

Najmanje 116 osoba poginulo je u tuči suparničkih bandi u zatvoru u Ekvadoru, kažu dužnosnici, što je najgore zatvorsko nasilje u historiji zemlje.

Najmanje pet zatvorenika obezglavljeno je u sukobima u utorak u gradu Guayaquil, dok su drugi ustrijeljeni.

Zapovjednik policije Fausto Buenaño kaže da su zatvorenici bacali i granate.

Bilo je potrebno 400 policajaca da povrate kontrolu nad zatvorom u kojem se nalaze zatvorenici povezani s globalnim narko bandama, prenosi BBC.

Lokalni mediji izvještavaju da su pobunu naredile moćne meksičke bande za trgovinu drogom koje djeluju u Ekvadoru.

Direktor zatvorske službe u Ekvadoru Bolivar Garzon rekao je lokalnom radiju da je situacija “užasna”.

  • Jučer je policija preuzela kontrolu, ali sinoć je bilo drugih pucnjava, drugih stvari, eksplozija, a danas ujutro smo preuzeli potpunu kontrolu, ulazimo u paviljone u kojima je došlo do sukoba i otkrivamo još tijela – rekao je Garzon.

To je posljednji u nizu smrtonosnih incidenata u kojima su se članovi suparničke bande borili za kontrolu zatvora. U februaru je u smrtonosnoj tuči ubijeno 79 zatvorenika.

Kaznionica Litoral, gdje se u utorak navečer dogodila smrtonosna tuča, smatra se jednom od najopasnijih u zemlji. Više od 80 zatvorenika je ozlijeđeno. Predsjednik Guillermo Lasso proglasio je vanredno stanje u zatvorskom sistemu zemlje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA “NACRT IZBORNOG ZAKONA RS” U POLA TRI...

0
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su oko pola tri jutros zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona RS na sjednici u Banjoj Luci.