POKAZALA ISTRAŽIVANJA: OSOBE KOJE POSJEDUJU PSE SU BILE MANJE DEPRESIVNE ZA VRIJEME PANDEMIJE

Nova studija sugeriše da je posjedovanje pasa ublažilo neke negativne psihološke utjecaje pandemije covida-19. Istraživači iz St. Louisa otkrili su da su oni koji posjeduju psa bili znatno manje depresivni od onih koji nemaju ljubimce.

Studija, objavljena u časopisu PLOS One 15. decembra, anketirala je 1.535 odraslih širom SAD-a o njihovim nivoima depresije, anksioznosti i sreće.

Oni koji su posjedovali psa rekli su da osjećaju da im je na raspolaganju više ‘društvene podrške’ (70 posto), u poređenju s onima koji nisu (65 posto).

  • Ovaj stepen socijalne podrške je vjerovatno pružio efekat ublažavanja negativnog utjecaja pandemije covida-19 – navodi se u studiji.

Međutim, studija nije pronašla nikakvu razliku u ocjenama sreće i anksioznosti između dvije grupe. Istraživači su rekli da njihova otkrića pokazuju da ‘psi mogu pozitivno doprinijeti dobrobiti vlasnika u teškim vremenima’.

Rezultati doprinose nalazima ranijih studija da posjedovanje psa može biti od koristi za mentalno zdravlje.

Psi se ‘smatraju brižnima prema svojim vlasnicima uz dodatak bezuslovne ljubavi’, navodi se u studiji.

  • Kućni ljubimci pružaju ugodnost i rekreaciju te odvlače pažnju od briga. Za razliku od drugih društvenih interakcija, obično nisu potrebne posebne društvene vještine da bi se izazvala pozitivna reakcija kućnog ljubimca – piše u studiji.

Ranije ove godine istraživanje Univerziteta u Yorku pokazalo je da je od skoro 6.000 ljudi anketiranih u Velikoj Britaniji, 90 posto reklo da im je njihov ljubimac pomogao da se bolje nose tokom ograničenja pandemije. Uz to, 96 posto ih je reklo da im je njihov ljubimac pomogao da ostanu u formi i aktivni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.