POKUŠAVA DA IZBJEGNE ZATVOR: IZBO STARICU 26 PUTA I UDARAO JE ČEKIĆEM, A SADA TRAŽI DA BUDE PREBAČEN U PSIHIJATRIJSKU BOLNICU

Vladan Grahovac koji je optužen da je na brutalan način sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem usmrtio staricu Jelicu Tatarovski (82) iz Niša podnio je molbu da iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu bude prebačen u specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici.

Sudija Mirko Drašković kome je upućena ova molba poručio je danas Grahovcu da se na ovaj način ne može odlučivati o takvom zahtjevu već da se može obratiti sudiji za prethodni postupak ukoliko smatra da su neka njegova prava narušena.

  • Ja ovakvu molbu ne mogu da odobrim jer nije takva procedura. U Kazneno-popravnom zavodu imate kompletnu zdravstvenu zaštitu, a ukoliko misllite da vam je uskraćeno neko vaše pravo možete se obratiti sudiji za prethodni postupak – izjavio je sudija Mirko Drašković, predsjednik krivičnog vijeća koje sudi Grahovcu zbog sumnje da je počinio teško ubistvo.

Suđenje odloženo za 29. januar

Odbrana Grahovca podnijela je zahtjev da se uradi novo psihijatrijsko vještačenje jer su nezadovoljni nalazom koji je na prošlom ročištu prezentovao Veselin Pečenica, predsjednik komisije vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

O ovom prijedlogu će odlučiti sud u nastavku postupka. Na današnjem ročištu se nije pojavio predstavnik komisije vještaka Zavoda za sudsku medicinu u Nišu prof. dr Radovan Karadžić, zbog čega je današnje suđenje odloženo za 29. januar.

Advokat Jelena Aleksić, branilac Grahovca, rekla je da ostaju pri prijedlogu da se sasluša prof. dr Karadžić. Ona je predložila da se kao svjedok pred sudom pojavi i dr Saša Dimitrijević, ljekar zatvorske bolnice KPZ Niš koji bi svjedočio o zdravstvenom stanju optuženog od dana prijema u niški zatvor kao i o terapiji koja mu je propisivana.

Sudija je prihvatio prijedlog da dr Karadžić bude saslušan na narednom ročištu, ali je odbijen prijedlog za saslušanje dr Dimitrijevića uz obrazloženje da je njegovo svjedočenje potpuno nepotrebno

.

Podsjetimo, ikonopisac Vladan Grahovac je optužen da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine brutalno ubio staricu Jelicu Tatarovski (82) iz Niša sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja u njenom stanu na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu i nakon toga ukrao 760 eura. Nakon zločina on je pobjegao u Beograd gdje je uhapšen nekoliko dana kasnije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.