POLICAJAC U SAD-U UPUCAN IZ AUTA ISPRED SUDNICE: NAKON KRAĆE POTJERE NAPADAČ UHAPŠEN

Američki savezni policajac ustrijeljen je ispred sudnice u Phoenixu u Arizona u napadu iz automobila u utorak.

Policajac je preživio napad, hospitaliziran je i očekuje se da će se oporaviti, saopćili su policija Phoenixa i FBI. Glasnogovornica FBI-a također je saopćila da je osumnjičenik priveden nakon kraće potjere.

Policajac zadužen za sigurnost suda bio je pripadnik Maršalske službe SAD-a. Srećom, imao je zaštitni prsluk kad je upucan, otkrio je anonimni policijski dužnosnik za Fox News. Navodno je uzvratio vatru na napadača, koji je pobjegao automobilom.

Policija je objavila fotografiju srebrnog Sedana koji je viđen kako se udaljava od sudnice. Sudnica je ipak ostala otvorena, unatoč pucnjavi, uz dodatnu policijsku zaštitu.

Pogledajte video OVDJE.

U subotu dvoje policajaca upucano u glavu, bili su u automobilu

Ovo je drugi naizgled nasumični napad na policajce u SAD-u u samo tri dana. U subotu je, podsjetimo, dvoje policajaca u Los Angelesu u većinski crnačkoj četvrti Compton ustrijeljeno iz neposredne blizine, i to dok su sjedili u patrolnom automobilu. Muškarac koji ih je pokušao ubiti pravio se da prolazi pored parkiranog policijskog vozila pa se u jednom trenutku okrenuo, izvukao pištolj i upucao ih, a potom pobjegao.

Upozoravamo da je sljedeći video uznemirujući

Zastrašujući napad snimljen je nadzornom kamerom. Na njemu se vidi da je napadač crnac s kapuljačom na glavi. Oboje policajaca pogođeno je u glavu – 31-godišnja policajka u čeljust i ruke, a 24-godišnji policajac u čelo, šaku i ruku.

Policajka je, iako i sama s teškim povredama, pružila prvu pomoć kolegi i zaustavila mu krvarenje, što se vidi i na snimku s nadzorne kamere.

Pogledajte video OVDJE.

Oboje su sada u stabilnom stanju, na odjelu za intenzivnu njegu. Potjera za napadačem još traje, tri dana od napada.

  • Još uvijek imaju dug put do oporavka i niz operacija koje ih čekaju – rekao je šerif policije Los Angelesa Alex Villanueva.
  • Ovo je samo mračni podsjetnik na to da je ovo opasan posao. Akcije i riječi imaju posljedice i naš posao ne postaje lakši jer ljudi ne vole provođenje zakona – dodao je Villanueva nazvavši napad na svoje policajce “kukavičkim”, javlja Hina.

Protesti slavili pokušaj ubistva policajaca: Nadamo se da će umrijeti

Još je nevjerovatnije, međutim, što je nekolicina protestanata nakon toga, kako je saopćila policija, blokirala ulaz i izlaz iz hitne službe bolnice u koju je dvoje policajaca odvezeno, vičući “nadamo se da će umrijeti”.

Pogledajte video OVDJE.

To potvrđuju i snimke koje su objavljene na društvenim mrežama. A na jednoj snimci može se vidjeti i Afroamerikanac, za kojeg nije jasno je li tu u sklopu protestnog  pokreta Black Lives Matter, koji ushićeno viče kako je “crnčuga upravo odvalio policiju”.

Pogledajte video OVDJE.

  • Neko ih je sprašio. Neko je sprašio policiju. Dvoje šerifa u lice. Dvoje šerifa u lice. Neko je samo dotrčao i odvalio ih”, ponavlja nasmiješeni protestant u kameru slaveći bezobziran pokušaj ubistva dvoje policajaca iz zasjede. Čini se da je njihovo slavljenje pokušaja ubistva policajaca motivirano željom za osvetom za nedavno ubistvo Afroamerikanca Dijona Kizzea, također u Comptonu.

Pogledajte video OVDJE.

29-godišnji Kizze je, prema tvrdnjama advokata njegove porodice, s više od 20 metaka ustrijeljen u leđa nakon što su ga dvojica policajaca pokušala zaustaviti zbog saobraćajnog prekršaja dok je vozio bicikl.

Policija, međutim, tvrdi da je Kizze udario policajca u glavu te pokušao pobjeći, pri čemu mu je ispao pištolj, za kojim je onda posegnuo. Policajci su ga tada ustrijelili.

I ovo je policijsko ubistvo izazvalo ogorčene proteste pokreta Black Lives Matter, koji traju još od kraja maja kad je bijeli policajac ubio nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu u Minnesoti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SREDNJOŠKOLCI IZ NIZOZEMSKE OKREČILI ŠKOLU U BIH

0
Srednjoškolci iz Nizozemske, koji borave ovih dana u Sanskom Mostu, provela je volontersku akciju krečenja i uređenja prostorija područne škole u naselju Zdena, nadomak tog grada.