POLICIJA U HOLANDIJI RANILA DVA DEMONSTRANTA PROTIV MJERA: OVO JE ORGIJA NASILJA!

Dvoje ljudi hospitalizovano je u Roterdamu u petak, nakon što su zadobili teže ozljede kada je policija zapucala tokom nasilnih protesta protiv covid-potvrda, objavile su vlasti.

Nekoliko stotina demonstranata sudjelovalo je u paljenju automobila i bacanju kamenja na policiju tokom protesta u petak navečer.

Policija je odgovorila vodenim topovima i hicima upozorenja. Roterdamska je policija objavila na Twitteru u subotu da je 51 osoba uhapšena, od kojih su preko polovica maloljetnici.

  • Dva su demonstranta ranjena mecima. Oni ostaju u bolnici – napisala je policija.

GRADONAČELNIK: OVO SE PRETVORILO U ORGIJU NASILJA

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb kazao je da su se protesti pretvorili u “orgiju nasilja”. “Policija je bila prisiljena izvaditi oružje i pucati”, kazao je na konferenciji za medije u subotu.

Holandski ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus saopćenjem je poručio da je”ekstremno nasilje” protiv policije i vatrogasaca u Roterdamu bilo “odvratno”.

  • Pravo na protest vrlo je važno u našem društvu, ali ono što smo vidjeli prošle noći bilo je jednostavno kriminalno ponašanje – kazao je Grapperhaus.

ZBOG NASILJA OTKAZAN PROTEST U PETAK

Demonstranti su se okupili kako bi izrazili protivljenje vladinom planu uvođenja “covid-potvrda” za ulazak u zatvorene prostore.

Organizatori protesta, koji se trebao održati u subotu u Amsterdamu, otkazali su događaj zbog nasilja u petak. Međutim, nekoliko se stotina demonstranata okupilo na središnjem amsterdamskom trgu, pod nadzorom velikog broja pripadnika policije.

U južnom gradu Bredi na protest protiv mjera su pozvali lokalni DJ-evi jer se trenutno barovi, restorani i klubovi zatvaraju u 20 sati. Na protest je, piše Reuters, došlo nekoliko stotina ljudi.

Holandija, zemlja s oko 85 posto vakcinisanih odraslih osoba, uvela je prošlog vikenda djelomični lockdown na tri sedmice kako bi suzbila širenje covida-19, ali dnevni broj zaraženih i dalje je na najvišoj razini od početka pandemije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE