POLICIJSKI SAT U SUSJEDSTVU NA SNAZI ĆE BITI JOŠ NAJMANJE JEDNU SEDMICU

U nastojanju da spriječi širenje zaraze koronavirusom Srbija će imati policijski sat od petka do ponedjeljka još najmanje jedan vikend, najavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon otvaranja još jedne covid bolnice u beogradskom Vojno-medicinskom centru, Vučić je rekao kako stručnjaci sugeriraju da “ne smije biti opuštanja bar još dvije sedmice”, prenosi Hina.

Premda nije izravno najavljeno, to bi moglo značiti da će Srbija biti u karanteni i tokom prvomajskih praznika, od petka 1. do ponedjeljka 4. maja.

Zabrana kretanja se naročito odnosi na vikende, kada su najveće gužve, rekao je Vučić, navodeći da Srbija u kontroli epidemije danas ima “bolji rezultat zbog dobrih vikenda, posljednje dvije sedmice”.

  • Izvjesno je da nećemo mijenjati odluku, zabrana kretanja bit će najvjerovatnije na snazi od petka u 18 do ponedjeljka u 5 – rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, očekuje se da bi za desetak dana mogla početi djelomična obnova zračnog i međugradskog prometa, a poslije 4. maja i javnog gradskog prijevoza, uz obvezu nošenja maski i stoge mjere zaštite, te uz postupno povećanje broja vozila, razmjerno broju ljudi koji se budu vraćali na posao.

Sljedeće sedmice bit će nastavljeno postupno otvaranje trgovina, osim u trgovinskim centrima, a od 4. maja “sve bi trebalo raditi – rekao je Vučić.

Komentirajući mjere za otklanjanje posljedica pandemije, on je rekao kako Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Središnje europske banke “po povoljnijim uvjetima nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva”.

Vučić je naveo kako je EU saopćila da je osigurala pomoć u suradnji s MMF-om za “zemlje koje imaju značajne poremećaje u platnobilančnom sistemu”, a Srbija, kako je ustvrdio, te poremećaje nema.

Srbijanski predsjednik je najavio da će u nedjelju biti održane komemorativne manifestacije kojima će se, bez sudjelovanja građana, obilježiti stradanje srbijanskog naroda u Donjoj Gradini i Sremskoj Mitrovici, gdje je na tzv. srijemskom frontu krajem 2. svjetskog rata poginulo između 5.900 i 7.500 Srba.

  • Nikada nećemo zaboraviti žrtve Jasenovca, najstrašnijeg zločina ustaškog režima u NDH, strašno stradanje srbijanskog, židovskog i romskog naroda – rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija “uvijek imati dovoljno vremena” da pamti zlodjela. “Znat ćemo obvezati sebe da se zločini nikad ne zaborave”, poručio je Vučić, najavljujući komemorativne skupove žrtvama Jasenovca i stradalima na srijemskom frontu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.