POLITIČKE ELITE SU ODGOJILE BIRAČKO TIJELO! TRNKA ZA HAYAT: MLADA GENERACIJA BI TREBALA DA DONOSI IDEJE, ALI SU DEMOTIVISANI

U emisiji ‘Sedam plus’ razgovarali smo sa doktorom pravnih nauka, profesorom ustavnog prava i bivšim sudijom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Kasimom Trnkom.

Govorilo se o Bosni i Hercegovini, njenoj državnosti, ustavnosti i postojanosti. Smatra da jedan broj građana ne doživljava ovaj dan kao praznik, ali da to ništa ne mijenja u suštini.

  • Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost. U nekoliko navrata sam govorio i upozorio kada je došlo do rasapda Jugoslavije onda su Srbija i Hrvatska sebe proglasile nacionalnim državama srbijanskog ili hrvatskog naroda. To su obilato koristili u toku propagandi da omalovažavaju sve vrijednosti na kojima počiva BiH. Stalno su insistirali na nacionalnoj komponenti i da imaju pravo da se brinu o svojim sunarodima u BiH – kazao je Trnka.

Trnka ističe da su Srbija i Hrvatska stalno nametali koncept etničke podjele. Dodao je da je Dejtonski sporazum ojačao etničku komponentu sa opravdanjem da se mora ići u tom pravcu kako bi se zaustavio rat.

  • Tada je bilo rečeno ‘nama je jasno da ovaj model nije u skladu sa savremenim demokratskim stavovima, ali je nužno da bi se zaustavio rat’. Bilo je obećanje da će u narednih 10 godina doći do izmjene Ustava BiH. Političke snage koje su se razvijale na nacionalnoj komponenti, stalno su zaoštravale sukobe u BiH. Zanemareno je ono što bi povezivalo narode . rekao je Trnka.

Što se tiče izlaza iz te situacije, Trnka govori da bi najbolji izlaz bio da na izborima građani promijene tu vlast, ali smatra da je to teško izvesti.

  • Političke elite su odgojile biračko tijelo. Na izborima imamo obnovu te strukture. Donijeli su neke promjene, ali daleko od onoga što nama treba. Mlada generacija bi trebala da nosi neke progresivne ideje, ali oni su demotivisani. U osnovi postoje dva rješenja da moramo probiti tu blokadu nacionalizma. Prvo je da se provedu presude Sejdić i Finci. Drugo, EU je 2019. godine dala izvještaj o napretku BiH u kojem je dala 14 tačaka gdje bi BiH trebala da ispunjava, a tu je i ovaj zakon da se napuštaju ovi nedostaci Dejtona i da se ide prema “briselskoj fazi”, gdje će se poštovati individualna prava građana – istakao je Trnka.

Za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i nadanjima u bolje sutra, Trnka je rekao sljedeće:

  • Dodik je pet puta bio kod Putina. Primao je instrukcije kako da destabilizuje ovo područje. Mora pružiti ozbiljniju podršku BiH. Računam da sa povoljnijim vjetrovima u međunarodnim odnosima možemo očekvati neka poboljšanja. Velike sile bi trebale skrenuti pažnju susjednim državama. Prvi indikator je da EU mijenja stav prema BiH je to obećanje kandidatskog statusa. To će biti signal da i BiH prekine svoje zaostajanje – rekao je za kraj Kasim Trnka.

(A.H.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PUTNIK (33) PREMINUO NA LETU ZA ITALIJU: S NJIM BILA I...

0
Jučer je na letu Ryanaira iznad Italije preminuo 33-godišnji muškarac dok je njegova trudna supruga sjedila u drugom, zadnjem dijelu aviona.

PANTHEON KONFERENCIJA 2024