POLITIČKI DEAL, IPAK, ISPUNJEN: TROJKA SA HDZ-OM I SNSD-OM IZABRALA DA CVITANOVIĆ NADZIRE RAD OSA-E!

Predstavnici Trojke glasali su za izbor Ilije Cvitanovića (HDZ 1990) za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) iako su prošle sedmice odbili ovaj prijedlog.

Podsjetimo, imenovanje Cvitanovića bilo je stopirano zato što se on fotografisao sa presuđenim ratnim zločincem Vinkom Martinovićem Štelom i Dubravkom Peharom Dubijem. Međutim, sve se promijenilo preko noći.

Tako su bošnjački članovi iznenada promijenili stav, pa su Kemal Ademović (NiP), Albin Muslić (SDP) i Sabina Ćudić (NS) dali glasove za Cvijanovića.

Njegov protivkandidat bio je Šemsudin Mehmedović (SDA) koji je za Faktor prokomentarisao ovaj (ne)očekivan potez Trojke. Inače, ova pozicija u Komisiji pripada opoziciji.

  • Nema sumnje da je u međuvremenu napravljen politički dil između “Trojke” i HDZ-a i SNSD-a. Iz Trojke su se ponašali snishodljivo. Cvitanović se ne može tretirati da dolazi iz opozicije jer je bio nosilac na listi Hrvatskog narodnog sabora za izboe. No, to nije bio problem za Trojku kao što im više nije problem ni Cvitanovićevo slikanje sa ratnim zločincem – kaže Mehmedović.

Iako je Cvitanović izabran za predsjedavajućeg, Mehmedović je uvjeren da će drugi zamjenik Sredoje Nović (SNSD), prvi je Muslić, voditi glavnu riječ.

Iako je Cvitanović izabran za predsjedavajućeg, Mehmedović je uvjeren da će drugi zamjenik Sredoje Nović (SNSD), prvi je Muslić, voditi glavnu riječ.

  • Nović je prije agresije na BiH radio u tadašnjoj Državnoj sigurnosti. Kasnije je bio ministar MUP-a RS-a, direktor Državne agencije za istarge i zaštitu – SIPA…. Zato mislim da će ih Nović “progutati” – stav je Mehmedovića.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.