POLJOPRIVREDA NAS MOŽE PREHRANITI, SAMO TREBA ZASUKATI RUKAVE

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović iz Sanskog Mosta, koji je jedan od najvećih individualnih proizvođača povrtarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima, kaže da nas poljoprivreda može sve prehraniti i da je domaće najbolje, samo treba zasukati rukave.

On potiče iz poznate porodice koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a različitim kulturama kultivisao je preko 16 hektara plodne ravnice smještene na lokalitetu Mađarice, nedaleko od ovog grada.

Inače, među Sanjanima je ova uzorita porodica poznata i po nadimku Hašimovići, koji potiče od njihovog čuvenog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik. Vlastite proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće i kaže kako kupci već godinama insistiraju da ono što kupuju bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez upotrebe vještačkih materija.

Aganović ističe kako vlastitim životom garantuje za zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda te dodaje kako kupci to prepoznaju, pa problema s plasmanom nikada nema. Ovih dana kupcima nudi sočne i ukusne jagode koje uzgaja na površini od oko tri dunuma i nada se urodu ovog slasnog voća od oko pet tona.

  • Svake godine uzgajam jagode. Problem je kišno vrijeme, koje nije baš pogodno, pa se jedan dio uroda mora odbaciti. Radi se o eko-jagodi, koja nije prskana nikakvim hemijskim preparatima i slatka je kao med – kaže Aganović za “Nezavisne”.

Dodaje kako se nada dobroj rodnosti brojnih povrtarskih kultura koje je posijao, kao što su krompir, patlidžan, grah, krastavac te paradajz i paprika, koje uzgaja u plastenicima. Aganović je i najveći proizvođač bundeva na području sanske općine, a na njegovim prostranim i plodnim njivama rastu ukusni plodovi dinje i lubenice. “S obzirom na to da posjedujem stočni fond i bavim se proizvodnjom mlijeka, za sopstvene potrebe sijem stočnu hranu. Također, uzgajam domaću pšenicu i kukuruz, potom zrno meljem u vodenicama i tako dobijem potpuno prirodno brašno koje je zaista traženo”, kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Dodaje kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, ali da je potrebna potpuna posvećenost i ljubav prema zemlji i njenim plodovima. U svakodnevnim poslovima pomažu mu supruga i majka te sin i kćerka, koji pohađaju fakultet, dok po potrebi angažuje i sezonske radnike.

U posljednje vrijeme, Aganović kaže, kako muku muči sa divljim svinjama koje se u krdima spuštaju iz obližnjih šuma i uništavaju usjeve u potrazi za korijenjem i gomoljastim biljkama.

  • Značajna sredstva sam investirao u električne pastire, ali pitanje je koliko će to biti efikasno, s obzirom na to da se ove životinje ničega ne plaše – žali se ovaj poljoprivredni proizvođač.

Na kraju kaže kako tokom cijele godine kupcima ima šta da ponudi, jer kada se završi sezona svježeg voća i povrća, tada prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća.

  • Ova situacija u vezi s pandemijom virusa korona doprinijela je da sve veći broj ljudi uviđa koliko je značajna poljoprivreda. Primjećujem da se sada obrađuje zemlja koja je dugo bila zapuštena – kaže ovaj sanski poljoprivrednik.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUVOZAČ (23) PODLEGAO POVREDAMA: UHAPŠEN MLADIĆ (24) KOJI JE IZAZVAO NESREĆU,...

0
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Svilajncu (Srbija) uhapsili su M. Đ. (24) koji je, kako se sumnja, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao dvadesettrogodišnji mladić iz ovog mjesta.