POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU, ALI MOŽE BITI I OPASAN: UKOLIKO PATITE OD OVIH BOLESTI, NIKAKO NE BISTE SMJELI KONZUMIRATI ZELENI ČAJ

Istraživanja pokazuju da je zeleni čaj višestruko koristan za vaše zdravlje, i to zahvaljujući antioksidansima poznatijima kao katehini.

To uključuje sve, od poboljšanja pamćenja pa do sprečavanja pojave raka.

Međutim, trebali biste biti oprezni. Tanini u zelenom čaju mogu spriječiti apsorpciju ne-hem željeza, a to znači da će vaše tijelo biti manje sposobno dobivati željezo iz biljnih izvora kao što su grah, jaja i mliječni proizvodi dok pijete zeleni čaj. S druge strane, čini se da zeleni čaj neće utjecati na apsorpciju željeza iz izvora kao što je meso.

Također, ako imate neku autoimunu bolest (bilo što od alergije i astme pa sve do raka, hepatitisa B ili C i virusnih infekcija) vjerovatno bi trebali potpuno preskočiti konzumaciju zelenog čaja. Ako ste zdravi, zeleni čaj može pozitivno utjecati na vaš imunološki sistem, ali ako u vašem organizmu postoji poremećaj, tada će zeleni čaj samo pogoršati stanje u vašem tijelu.

U većini slučajeva zdravstvene koristi od zelenog čaja prevagnut će nad rizicima. Za početak, zeleni čaj sadrži manje kofeina of kafe, svega 25-50 mg po šoljici, dok šoljica kafe sadrži između 95 i 200 mg kofeina. Naravno, ako pijete jako puno zelenog čaja, ove količine mogu se nagomilati.

Stoga ograničite konzumaciju na 4 šoljice dnevno – ova količina može vam pomoći da izgubite na težini, ne sadrži previše kofeina i ne bi trebala negativno utjecati na apsorpciju željeza u vašem organizmu. Kako bi dobili najviše od zelenog čaja, nemojte ga piti na prazan želudac – to će pomoći apsorpciji korisnih antioksidansa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARGENTINA TRAŽI PARTNERSKI STATUS U NATO-U

0
Argentina je od NATO-a zatražila da postane jedna od "globalnih partnera" tog sigurnosnog saveza, rekao je ministar obrane Luis Petri u trenutku kada njegova zemlja traži način da osnaži veze sa SAD-om i Evropskom unijom.