To uključuje sve, od poboljšanja pamćenja pa do sprečavanja pojave raka.
Međutim, trebali biste biti oprezni. Tanini u zelenom čaju mogu spriječiti apsorpciju ne-hem željeza, a to znači da će vaše tijelo biti manje sposobno dobivati željezo iz biljnih izvora kao što su grah, jaja i mliječni proizvodi dok pijete zeleni čaj. S druge strane, čini se da zeleni čaj neće utjecati na apsorpciju željeza iz izvora kao što je meso.
Također, ako imate neku autoimunu bolest (bilo što od alergije i astme pa sve do raka, hepatitisa B ili C i virusnih infekcija) vjerovatno bi trebali potpuno preskočiti konzumaciju zelenog čaja. Ako ste zdravi, zeleni čaj može pozitivno utjecati na vaš imunološki sistem, ali ako u vašem organizmu postoji poremećaj, tada će zeleni čaj samo pogoršati stanje u vašem tijelu.
U većini slučajeva zdravstvene koristi od zelenog čaja prevagnut će nad rizicima. Za početak, zeleni čaj sadrži manje kofeina of kafe, svega 25-50 mg po šoljici, dok šoljica kafe sadrži između 95 i 200 mg kofeina. Naravno, ako pijete jako puno zelenog čaja, ove količine mogu se nagomilati.
Stoga ograničite konzumaciju na 4 šoljice dnevno – ova količina može vam pomoći da izgubite na težini, ne sadrži previše kofeina i ne bi trebala negativno utjecati na apsorpciju željeza u vašem organizmu. Kako bi dobili najviše od zelenog čaja, nemojte ga piti na prazan želudac – to će pomoći apsorpciji korisnih antioksidansa.