POMFRIT MOŽETE JESTI I KAD STE NA DIJETI, ALI NE PREVIŠE

Često ste se pitali dok ste bili na dijeti da li će biti problem ako pojedete malo slasnih prženih krompirića, odnosno pomfrita. Ubuduće vas ne treba mučiti ovo pitanje, jedno istraživanje kaže da to možete učiniti.

Ilustracija

Prema istraživanju koje je objavio Univerzitet u Kaliforniji i pomfrit je sastavni dio dijete. Naime, naučnici su sastavili jelovnik za 86 pretilih osoba i oni su ga slijedili tri mjeseca.

Ali, jelovnik je specifičan po tome što je sadržavao od pet do sedam porcija krompira u sedmici.

Poslije tri mjeseca svi učesnici u ovom programu prehrane su izgubili višak kilograma. No, prije nego što istrčite do najbližeg fast-fooda, trebate znati da sve zavisi od toga kako je pomfrit pripremljen i naravno koliko jedete.

  • Idealna temperatura za prženje pomfrita je između 170 i 180 Celzijevih stepeni –  savjetuje nutricionista Vanderlei Marchiori, iz brazilskog udruženja sportske prehrane.

Ona kaže da obratite pažnju na dim koji izlazi iz tave, ako ga je previše to znači da ste previše zagrijali svoje jelo.

  • Ulje ne bi smjelo prelaziti iznad hrane. Nema smisla sipati previše ulja. Što ga više ima, krompir će ga više apsorbovati –  kaže Marchiori.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.