POMPEO PRVO NAPAO KINESKE VLASTI, SADA ODJEDNOM IMA DRUGAČIJU PRIČU

Američki potpredsjednik Mike Pompeo nakon tvrdnji prošle sedmice da postoje "ogromni dokazi" da je koronavirus nastao u laboratoriji u kineskom Wuhanu, sada mijenja mišljenje i govori kako SAD ipak nisu sigurne u takvo nešto.

CNN piše da iako je priznao kako ne postoji stopostotna sigurnost u takve tvrdnje, Pompeo je ipak ostao dosljedan Trumpu i sebi samome pa je u nekoliko navrata ponovo spominjao laboratorije iako su bronji stručnjaci i analitučari kazali kako je koronavirus potekao s tržnice divljih životinja.

Brojne procjene su bile na raspolaganju američkim saveznicima koji se inače bave razmjenom obavještajnih podataka i tada su one ukazivale na to da je “vrlo malo vjerovatno” da je koronavirus nastao u laboratoriji. Međutim, američka obavještajna zajednica je kazala da se razmatraju obje mogućnosti.

U intervjuu za Fox Business kasnije u srijedu, Pompeo je dao dvosmislenui tvrdnju. Prvo je kazao da je “vidio dokaze da koronavirus vjerovatno potiče iz Instituta za virusologiju Wuhan”, a nakon toga je rekao da “bi bio sretan vidjeti koji to opovrgavaju”.

Ovaj američki diplomata agresivno je napao postupanje Kine s koronavirusom, dok istovremeno Trumpova administracija najvjerovatnije odbacuje krivicu za svoj odgovor na pandemiju jer je u SAD-u već više od 73.000 ljudi preminulo i zaustavljena je ekonomija u ključnim mjesecima prije predsjedničkih izbora.

Pompeo je također insistirao na tome da ne postoje kontradikcije između njegovog stava i komentara drugih visokih zvaničnika koju su doveli u pitanje njegove tvrdnje.

  • Nismo stopostotno sigurni, ali postoje značajni dokazi da je koronavirus potekao iz laboratorije. Te tvrdnje mogu biti istinite i ja sam ih iznio. Sve su to istine – kazao je Pompeo obraćajući se State Departmentu u srijedu iako njegov govor nije bio u potpunosti uvjerljiv.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.