POPLAVE KOJE SU POGODILE AUSTRALIJU NAJVEĆE U POSLJEDNJIH 100 GODINA: OVO NISMO DOŽIVJELI PRIJE

Najmnogoljudnija australska država New South Wales u nedjelju je izdala dodatne naloge za evakuaciju nakon najgorih poplava u posljednjih nekoliko desetljeća.

Državne službe za vanredne situacije New South Wales odazvale su se u subotu navečer na 640 poziva za pomoć, uključujući 66 za spašavanje u poplavama. Premijerka New South Wales Gladys Berejiklian rekla je da je stotine ljudi spašeno.

Nalozi za evakuaciju izdani su na više lokacija u regiji Mid North Coast na sjeveroistoku države. Berejiklian je kazala da je doživjela nešto što se dešava jednom u sto godina.

  • Iako ne mislimo da će se stvari pogoršati u regiji Mid North Coast, uvjeti će se definitivno nastaviti, kiša će nastaviti padati u dijelovima koji su već pogođeni – rekla je Berejiklian.
  • Dakle, ovo se razlikuje od onoga što smo već iskusili, od onoga što smo doživjeli prije. Molim vas, nemojte potcjenjivati trenutnu situaciju, ako je od vas zatražena evakuacija, slijedite upute, jer to nije isto kao ono što ste ranije mogli doživjeti. Možda ste to doživjeli prije pet ili 10 godina i vaša je kuća ostala netaknuta, ali ovo je događaj koji daleko premašuje ono što se dogodilo u posljednjih 50 ili 60 godina – rekla je Berejiklian.

Također ona je kazala da do sad niko nije stradao što je nevjerovatno s obzirom na ono što regija trenutno prolazi.


Brana Warragamba, zapadno od Sydneya, počela se izlijevati u nedjelju i do sada je širom države otvoreno 13 evakuacijskih centara. Lokalne vlasti pozivaju ljude da se ne voze kroz poplavljena područja jer bi ih snažne struje lako mogle odnijeti.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUNČANIJE VRIJEME DO KRAJA SEDMICE, OD 1. APRILA PROMJENE

0
Nestabilno vrijeme zadržaće se do petka uz povremene padavine u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, kao i u Hercegovini, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.