PORAŽAVAJUĆI PODACI MEĐU OVISNICIMA O KOCKANJU SVE VIŠE MLAĐIH OD 25 GODINA

Broj patoloških kockara u našoj zemlji kreće između 35.000 i 50.000, a dvostruko više njih kocka povremeno. Utvrdio je to profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije iz Mostara, koji se u Bosni i Hercegovini jedini terapijski bavi ovim problemom kroz Klub liječenih ovisnika o kocki (KLOK).

– Poražavajuće je da među ovisnicima o kocki raste broj mlađih od 25 godina – dodaje Romić.

On već duže vrijeme upozorava da eskalira ovisnost o kocki kod nas.

– Imamo tendenciju da nam u KLOK sve više dolaze mlađe osobe. Nekad su nam se javljali oni stariji od 40 ili 50. Sada su to mahom osobe u dvadesetim godinama. To može biti dobro, jer traže pomoć i svjesni su da je trebaju. S druge strane, to govori da u zajednici imamo veliki problem – kaže Romić.

Kako napominje, kada je riječ o industriji kocke, nisu samo problem kladionice u blizini škola nego i internet-klađenje te druge elektronske igrice koje izvlače novac. Prokockani iznosi uglavnom su prestrašni, naglašava on, i riječ je o više desetina hiljada maraka, ali i više stotina hiljada maraka.

Romić je dao podršku aktivnostima Islamske zajednice u BiH, koja je ovu godinu proglasila godinom borbe protiv ovisnosti kockanja.

Rijaset IZBiH upozorio je da su kocka, klađenje i igre na sreću treći najveći rizik po društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod uticajem alkohola.

– Dobro je da su se vjerske zajednice počele aktivnije baviti ovom problematikom, jer imaju veliki utjecaj i na mlade i na starije. Mislim da mogu dati doprinos borbi protiv kockanja i drugih ovisnosti. No, da ne budemo previše optimistični, to se neće riješiti tako lako i brzo – poručio je Romić.

Porok dugo kriju

– Za sve ovisnike karakteristično je da svoj porok dugo kriju. Tek kada naprave ogroman problem, prokockaju nezamislive svote novca ili rasture brak, onda se javljaju na liječenje, obično po nagovoru najbližih članova porodice – navodi Romić.

Nažalost mnogo mladih iz BiH, ali i Hrvatske, koji se javljaju u KLOK, nakon što prođu terapije često se vraćaju kockanju i takvih je sve više, kaže Romić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.