PORAZNO JE DA I DANAS IMA ZAJEDNICA KOJE NEGIRAJU PRAVA ŽENA: PROF. KRKIĆ-DAUTOVIĆ O PRAVIMA LJEPŠEG SPOLA

Posebnu pažnju ovog 23. dana mjeseca ramazan u emisiji „Stil života u islamu“ Hayat TV-a dali smo bosanskohercegovačkoj ženi. Ženi koja daje na značaju kako sebi tako i porodici, ali i odgovornom članu društvene zajednice.

Naša Dalila Omerović na ovu temu razgovarala je prof. dr. sc. med. Sajmom Krkić-Dautović.

Žena ima posebno mjesto u islamskoj tradiciji. Njenu snaga, jačinu i ulogu u porodici ističemo kao jezgro odakle sve počinje. U cjelokupnoj društvenoj zajednici žena odgaja i buduće majke i očeve u toliko je njega uloga velika.

  • Pojam žene u islamu je zaista slojevit i o njemu se ne može sa jednog nivoa razgovarati, nego treba sa više. Pogotovo kada gledamo kroz historiju kakva je bila uloga žene i tretman žene kroz periode, kroz vijekove, onda vidimo da je žena različito prihvatana i u porodici i u društvenoj zajednici. Od uzdizanja do nekakvih Božanskih visina, kao što to tretira Hamurabijev zakon, koji je poznat kao prvi zakon koji tretira ženu kao normalno biće, ljudsko biće koje ima svoje obaveze i pravo. Ovaj zakon joj daje mogućnost da se iskaže kao žena. Ali dolazi i do onih koji su negirali ženina prava kako na život tako i na posjedovanja imetka, nemogućnost nasljeđivanja i učešća u životu porodice na ravnopravan način. Nažalost, porazno je da i danas u svijetu imaju zajednice koje tretiraju na ovaj način žene – ističe naša gošća.

Dolaskom islama možemo reći da je žena dobila svoje uzvišeno mjesto majčinstva i majke, te značajno mjesto u društvu.

Prof. dr. Dautović ističe kako kao majka, supruga, žena treba da obuhvati i okuplja porodicu. Da je stabilizira, da je učvršćuje prenosi svoje znanje i omogući svojoj djeci da odrastu na najbolji mogući način.

  • Žena održava porodicu. Ne kaže se džaba da žena nosi tri stuba porodice. Žena se u islamu osjeća dosta slobodno. Allah kaže da On ne vrednuje Božija stvorenja prema spolu, nego prema bojaznosti. Time je žena izjednačena sa muškarcem. Ona ima sposobnost i dozvolu da odlučuje o svome životu – govori nam dr. Dautović.

Napominje da je vrlo važno da se žena čitav život educira, bez prekida.

  • Veoma poštujem bosansku ženu i njenu mudrost. Bosanska žena je ona žena koja je prilježna porodici, kako na njenu matičnu porodicu tako i na porodicu njenog muža. Ako na takav način izgradi odnose onda će imati čitav život pomoć i od jedne i od druge porodice – ističe Dautović.

Video iz emisije „Stil života u islamu“ Hayat TV-a, pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.