PORED SLADOLEDA I JOGURTA, EVO KOJE BISTE NAMIRNICE TREBALI KONZUMIRATI DA OJAČATE ORGANIZAM U SLUČAJU OMIKRONA

Ako ste se, kao i mnogi, našli na meti omikron varijante koronavirusa, važno je znati kako ojačati tijelo.

Veliku ulogu u tome igra hrana koju konzumirate. Stoga, ovo je spisak namirnica koje treba jesti da ojačate.

JOGURT

Jedna od najboljih namirnica koju možete jesti ako imate omikron je jogurt. Mekan je, hladan pa godi grlu, a i pun je proteina. Možete mu dodati i sitno narezanu babanu jer je puna kalija.

SLADOLED

Iako zvuči nekonvencionalno, sladoled je super izbor kada želite napuniti trbuščić, a grlo vam je upaljeno. On hladi i lako ga je progutati, a zasitit će vas.

  • Sladoled sadrži glukotu i proteine, tako da nećete puno gubiti na težini ako nemate apetita – rekao je liječni Robert G. Lahita.

PIĆA S ELEKTROLITIMA

  • Tekućina je bitna, a uvijek je dobro i paziti ima li u njoj elektrolita, posebno ako su vam simptomi povraćenje i/ili proljev. Ako pijete ova pića i uz te simptome održavate normalne razine kalija i natrija u organizmu – kaže Lahita.

SUPE I TEMELJCI

I supe i temeljci štede grlo, a također su puni elektrolita. Ako imate apetita, dobro je pojesti i juhu s nekim izvorom proteina i povrćem.

PROTEINSKI SHAKEOVI

Ovi pripravci su blagi i lako ih je gutati, a puni su proteina što tijelu treba kada se bori protiv infekcije.

JEDITE OVU VRSTU POVRĆA

Ako imate apetita jedite povrće poput brokule, kupusa i prokulica. Sve te namirnice prepune su nutrijenata koji vam trebaju.

BOLONJEZ

Kada virus počne slabiti, može vam naglo narasti apetit i imat ćete želju pojesti sve pred sobom. Dobar izbor tada je tjestetnina s nekim mesnim umakom.

  • Možete pojesti fini tanjur tjestenine i pomalo podići razinu šećera u krvi, ali ne pretjerati. Kako bi obrok bio ujednačen dodajte neki umak od mesa. Recimo, boonjet je moj lični favorit – kaže dr. Lahita.

ŠTA JE S CITRUSIMA?

Iako se čini kao dobra ideja jer su prepuni vitamina C, dr. Lahita kaže da to možda nije pametno jer su to kisele namirnice koje će biti teško gutati ako vas boli grlo, piše Eat this.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRAKO- MAHMUTOVIĆ: VAKUF JE AMANET KOJI ISLAMSKA ZAJEDNICA USPJEŠNO NOSI 12...

0
Danas je zvanično počela manifestacija „Dani vakufa“ koja će trajati do 7. maja, a koja će, prema svim najavama, do sada biti i najbolja i najuspješnija u smislu otvaranja novih vakufa, ali i promocije značaja i bogatstva institucije vakufa ne samo za historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, nego i za njenu još stabilniju i prosperitetniju budućnost.