PORODICA PETKOVIĆ IMA 11 DJECE: ‘PROSLAVILI SMO 95 ROĐENDANA’

Upoznali smo se u crkvi sv. Nikole u Čakovcu. Bili smo četiri i pol godine u vezi i živjeli u predbračnoj čistoći. Vjenčali smo se i ubrzo dobili prvog sina Nou (17), pričaju Saša (45) i Tina Petković (41) iz Šenkovca. Danas, zajedno s Noom, imaju 11 djece - Tajnu (15), Brigitu (13), Vita (12), Leu (10), Pia (9), Frana (7), Viktora (5), Iskru (4), Filoteu (2) i 8-mjesečnog Florijana.

Velika porodica živi u kući od 200 kvadrata, u kojoj su čak četiri sobe za djecu. Od početka veze pričali su kako će imati petero djece. Nakon nekog vremena broj je porastao, ali to im ne predstavlja nikakav problem. Dapače, djeca su, kažu, Božji blagoslov.

Porodica je stalno u pokretu, a kuća vrvi od dječjeg smijeha i radosti.

  • Riječi “mama” ili “tata” čujemo barem deset puta dnevno od svakog djeteta. To je, znači oko 110 puta – smije se Saša koji radi kao programer u jednoj banci u Varaždinu. Supruga Tina završila je fakultet te je profesorica filozofije i religijskih znanosti, ali je trenutno domaćica.
  • Ujutro se probudim oko šest ili pola sedam, spremam Viktora, Iskru i Filoteu za vrtić pa idem na posao. Vratim se doma i pokupim ih u vrtiću. Nakon toga je porodično druženje, spremanje, razgovor, čišćenje, večernja molitva pa spavanje – priča otac Saša. S obzirom na to da Noa i Tajna idu u srednju školu, a Brigita, Vito, Lea, Pia i Fran u osnovnu – tek su predvečer svi kod kuće. Roditelji ih razvoze, a svaki od njih ima i svoj hobi.
  • Noa i Vito treniraju nogomet, Tajna jahanje, a Brigita gimnastiku. Ona svira i flautu, Vito harmoniku, a Lea i Pia klavir – pričaju roditelji. Trenutno imaju jedan automobil i kažu da se nekad voze na “ture”.

Do sada su s djecom, kažu, proslavili 95 rođendana. S obzirom na to da je to 11 rođendana godišnje, objasnili su kako one koji su “blizu”, spoje i naprave dvostruko slavlje. Mama Tina kaže kako za mnogobrojnu porodicu kuha u samo u velikim loncima.

  • Jedemo ono što se može brzo napraviti u velikim količinama. To su mlinci, a cure znaju skuhati i bolonjez. Jedemo puno juha i variva. Imamo i veliku peku pa u njoj pečemo krumpire i meso. Pečemo ćevape i kuhamo hrenovke – nabraja Tina. Saša dodaje kako je za večeru najpraktičnije mlijeko i pahuljice ili puno hljeba.
  • Kuham i griz. To napravim do devet litara, a nekad znaju reći da im niti to nije dovoljno. Recimo, što se tiče tjestenine, potrošim kilogram i pol do dva po obroku – objašnjava majka. Što se tiče rublja, perilicu pune tri do četiri puta dnevno. Perilica suđa pere tri puta dnevno. Majka Tina je domaćica, ali priznaje kako bi jednog dana voljela raditi.
  • Ne bih radila u struci, nego bih se voljela baviti dizajnom. Da krenem raditi, trebala bih unajmiti dadilju, a to će nas ispasti kao moja plaća. Tako da, trenutno sam kod kuće dok su djeca mala – kaže Tina. Prije su im pomagale i bake, ali one su sada stare pa se oslanjaju jedni na druge. U ovoj porodici gotovo svaki mališan pomaže u kući. Bez njih, kaže majka Tina, to ne bi bilo moguće.
  • Ja kosim oko kuće – objašnjava najstariji sin Noa. Tajna pomaže majci u svim kućanskim poslovima, pegla i posprema cipele. Brigita je zadužena za kuhinju.
  • Perem i pospremam suđe i čistim radnu površinu i stol da bi bio spreman za ručak – govori Brigita. Vito posprema stol nakon jela i čisti kuhinjski pod. Lea i Pia se brinu za rublje. Jedna ga sprema, a druga stavlja na sušenje. Zajedno ga pospremaju po ormarima.

Fran je zadužen za čišćenje hodnika. Mališani dijele sve, skromni su i odlično se slažu. Roditelji za njih imaju samo riječi hvale.

  • Oni su dobra djeca. Bolja su djeca, nego što smo mi roditelji – složili su se Tina i Saša u jedan glas.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.