POSEBNIM KOLAČEM NAŠA ALMASA LAZOVIĆ POČASTIT ĆE U SLATKOM RECEPTU VESNU ANDRE ZAIMOVIĆ

Za sve ljubitelje slatka bez rafiniranog šećera kolač od rogača, čokolade, jabuke i višanja pun je pogodak.

Hayat

Kolač koji će Almasa danas servirati dragoj gošći kojoj se neizmjerno raduje ne sadrži rafinirani šećer, sastoji se od kore i čokoladnog preliva. Na kolač koji je pripremila za gošću stavila je čokoladu s visokim postotkom kakaa bez šećera, a na današnji kolač koji pravi za vas, dragi gledatelji, i za cijelu ekipu tu čokoladu zamijenit će čokoladom za kuhanje Dolcela.

Ostali sastojci su kao u orginalnom receptu.

ZA OVAJ KOLAČ NAM JE POTREBNO:

100 g heljde za kolače

50 g fino mljevenog rogača

100 ml javorovog sirupa

150 g mljevenih oraha

1,5 kašičice praška za pecivo Dolcela

2 kašičice cimeta

4 jabuke, gotovo 700 g

1 jaje

ZA PRELIV

100 gr čokolade Dolcela

3 kašike vode

3 kašike kokosovog ulja

Almasa je koristila domaće zaleđene višnje, a vi možete koristiti i višnje iz kompota, naravno.

Jabuke oguliti i izerendati, dodati javorov sirup, cimet, prašak za pecivo i jaje te sve promiješati. Dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati, da se dobije ljepljivo tijesto.

Vrlo zanimljiva namirnica je rogač. Almasa ga koristi vrlo često, potječe iz Sirije i Palestine, ali danas se uzgaja širom svijeta. Rogača ima posvuda jer su ga putnici i kolonizatori nosili i putem sadili, a budući da se lako uzgaja, ne traži mnogo pažnje i donosi obilje plodova, opstao je i dalje se širio najčešće uz  limun, smokvu i maslinu, što znači da je i mediteranska biljka, koja u našim krajevima najčešće raste uz more.

Možete ga koristiti u slatkim i slanim jelima, a odličan je kao diuretik, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit. Snižava holesterol, štiti od toksina, pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, obiluje ugljikohidratima, kalijem i kalcijem. Dakle, moj savijet vam je, koristite rogač.

Kolač možete peći u kalupu za tortu i u manjem plehu promjera 20×30. Kalup obložite papirom ili podmažite uljem i pospite heljdinim brašnom, prespite tijesto i poravnajte. Kolač se peče 30-ak minuta na 180 °C. Na pari ili na najnižoj temperaturi ringle otopite čokoladu s vodom i uljem (sve zajedno), miješajući dok ne postane glatko.

Kolač servirajte na poslužavnik, poredajte višnje iz kompota po kolaču te zalijete čokoladnom glazurom. Kolač se može jesti topao i tada je najukusniji, međutim može se jesti i ohlađen i takav je mnogima  preukusan.

Današnja Almasina gošća je Vesna Andre Zaimović.

Vesna je sjajna žena, otvorena, pristupačna i nebrojno puta dokazana braniteljica ljudskih prava, a poznata je kao jedna od najkreativnijih osoba u medijskoj industriji. Vesna Andre Zaimović  je muzikolog i veteran takmičenja za pjesmu Evrovizije, televizijski radnik te uzor mnogima u televizijskom poslu. Koautorica je veb-portala Radio Sarajeva.

Ona je i mozak koji stoji iza Manjine.ba, prvog veb-projekta za ljude u nepovoljnom položaju.

Slatki recept by Dolcela gledate u subotu u 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.