POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: NA BRZINU NAPRAVITE UKUSNE KROFNE SA PEKMEZOM I ODUŠEVITE UKUĆANE

Naš današnji obrok nastaje za 90 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

600 g glatkog brašna

50 g suhog kvasca

2 kašike šećera

150 g maslaca

3 dl mlijeka

1 jaje

3 žumanca

1/2 naribane kore limuna

marmelada od marelice

ulje

PRIPREMA

Kvasac pomiješamo s kašikom brašna, šećera, 1 dl toplog mlijeka i pustimo da se digne (otprilike 20 minuta).

Preostalo brašno razradimo sa maslacem (koji se opustio na sobnoj temperaturi), dodamo ribanu limunovu koricu, žumance, jaje, dignuti kvasac i preostalo toplo mlijeko.

Tijesto dobro izradimo i pustimo da se diže otprilike 40 minuta. Premijesimo ga i razvaljamo na debljinu 1 cm.

Većom okruglom šoljicom ili sl. izrežemo krugove te na svaki drugi stavimo malo marmelade od marelice i prekrijemo sa praznim. Spojimo tijesta i izrežemo višak. Tako dobivene oblike pustimo da se dižu još pola sata.

Pržimo u dubokom vrućem ulju tako da u vruće ulje stavimo prvo gornju stranu i pržimo poklopljeno do željene boje, a zatim okrenemo na drugu stranu i pržimo otklopljeno (da nam se ispržena strana ne upari).

Prije serviranja, krofne posipamo šećerom u prahu.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE