POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: NA BRZINU NAPRAVITE ZAPEČENE FILOVANE SLANE PALAČINKE I ODUŠEVITE UKUĆANE

Naš današnji obrok gotov je za 45 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

8 palačinki

800 g mlade blitve

50 g naribanog parmezana

3 čehna bijelog luka

1 glavica luka

20 g maslaca

250 ml milerama

1 prstohvat muškatnog oraščića

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i biber

PRIPREMA

Blitvu očistimo, operemo i ocijedimo, bijeli luk narežemo na listiće, a luk nasjeckamo.

U ugrijanu tavu stavimo maslac, dodamo sjeckani luk i listiće bijelog luka, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri.

Čim bijeli luk zamiriše, dodamo blitvu i sve zajedno pirjamo na laganoj vatri.

Nakon 6-7 minuta pirjanja, tavu maknemo s vatre i pričekamo da se sastojci ohlade.

Zatim dodamo polovicu milerama i polovicu naribanog parmezana, muškatni oraščić, začinimo solju i biberom te dobro izmiješamo.

Dobivenom mješavinom nadjenemo palačinke, savijemo ih i premjestimo u vatrostalnu posudu premazanu maslacem.

Potom u zdjelicu s preostalim mileramom dodamo preostali parmezan, promiješamo i dobivenom smjesom premažemo palačinke.

Tako pripremljene palačinke stavimo peći 20-ak minuta na 180°C.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE