POSLIJE EKSPLOZIJE PODMETNUTE BOMBE, PAO AVION NA LINIJI KOPENHAGEN – BEOGRAD: PROČITAJTE DOGAĐAJE KOJI SU OBILJEŽILI DANAŠNJI DAN

1500. Španski moreplovac Vicente Yanez Pinzon otkrio je Brazil.

1699. Potpisan Karlovački mir, kojim je nakon 16 godina vojevanja okončan Veliki bečki rat (1683-1699). Mirom koji su u Sremskim Karlovcima sa Turskom sklopile Austrija, Rusija, Poljska i Venecija Turci su izgubili Ugarsku, Slavoniju, Liku i Baniju, zadržavši sjeverno od Save i Dunava samo Banat i dio Srema do Mitrovice. Venecija je dobila dijelove Dalmacije, Boku kotorsku do Risna i Moreju.

1788. Britanski brodovi s prvim naseljenicima iz Engleske, uključujući grupu zatvorenika, uplovili su u zaliv Botany Bay (Sydney) u Australiji, gdje su osnovali koloniju.

1823. Umro engleski ljekar Edward Jenner, koji je 1796. pronašao vakcinu protiv velikih boginja.

1885. Sudanski ustanici Muhameda Ahmeda Abdule zauzeli Kartum i pogubili engleskog generala Charlesa Gordona. Britanci su ponovo preuzeli vlast 1898, a Sudan je ostao pod britanskom vlašću do 1. januara 1956.

1891. Umro njemački inženjer Nicolaus August Otto, koji je 1861. napravio prvi benzinski motor, a 1876. izumio je četvorotaktni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, poznat kao Oto motor.

1905. Kod Pretorije u Južnoj Africi pronađen je najveći dijamant na svijetu Kalinan. U sirovom stanju on je težio 622 grama i imao je 3.106 karata.

1935. Izašao prvi broj beogradskog nedjeljnika Nedeljne informativne novine – NIN.

1965. Hindu postao zvanični jezik Indije, što je izazvalo nemire na jugu zemlje, gdje se on manje koristi, pa je vlada Indije u februaru 1965. odlučila da u zvaničnoj upotrebi ostane i engleski.

1972. Iznad Čehoslovačke je, poslije eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT-a DC-9 na liniji Kopenhagen – Beograd. Poginulo je 26 putnika i članova posade, a preživjela je jedino stjuardesa Vesna Vulović.

1994. Rumunija je, kao prva zemlja bivši hladnoratovski protivnik NATO-a, potpisala dokumenta Partnerstvo za mir tog vojnog saveza.

1990. Umrla američka filmska glumica Ava Gardner, holivudska zvijezda pedesetih godina. Snimila je oko 60 filmova, od kojih su najpoznatiji “Bosonoga kontesa”, “Mambo”, “Snjegovi Kilimandžara”…

1993. Književnik Vaclav Havel izabran za predsjednika nove Češke Republike nakon raspada čehoslovačke federacije. Dobitnik je nagrade Amnesty Internationala Veleposlanik savjesti zbog njegove borbe za ljudska prava.

2000. Međunarodni sud za ratne zločine donio je konačnu presudu bosanskom Srbinu Dušku Tadiću (44) u postupku koji je trajao skoro četiri godine. Prvi čovjek kojem je suđeno za zločine počinjene tokom rata u BiH (1992-1995) osuđen je na 20 godina zatvora.

2001. Zemljotres u zapadnoj indijskoj državi Gujarat usmrtio je najmanje 18.000 ljudi.

2004. U Beogradu umro glumac Mihajlo Bata Paskaljević, koji je široku popularnost stekao nizom uloga u humorističkim televizijskim serijama i u filmskim komedijama.

2014. Međunarodni sud pravde (ICJ) kompromisnom odlukom razriješio je pomorski spor Čilea i Perua koji traje od kraja 19. vijeka. Sporna oblast veličine 38 hiljada kvadratnih kilometara Tihog okeana do tada je bila pod kontrolom Čilea. Prema odluci ICJ-a, više od polovine te oblasti pripada Peruu, dok su Čileu ostavljena ribom bogata područja uz obalu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJLIJA ZA HAYAT: ISTINA SE MORA UTVRĐIVATI NA SUDU, A NE...

0
Nakon jučerašnje medijski vrlo popraćene akcije „Black Tie 2“, u kojoj su uhapšene 23 osobe, a sljedećeg dana u pritvoru zadržane samo tri, te nakon pojačanog broja hapšenja u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ razgovarali smo o ukupnom radu Tužilaštva Kantona Sarajevo s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom, čiji mandat uskoro istječe.