POSLJEDICE KORONAVIRUSA U REGIONU: BIH I SRBIJA IMALE NAJBOLJI EKONOMSKI ODGOVOR

U državama bivše Jugoslavije od početka pandemije koronavirusa zaraženo je ukupno 1.238.199 osoba, a preminulo je 24.287 osoba oboljelih od Covida-19.

Najviše zaraženih registrirano je u Srbiji, čak 442.835, dok je prema broju zaraženih na milion stanovnika na prvom mjestu Crna Gora koja je ujedno i treća zemlja u Evropi po broju zaraženih na milion stanovnika.

Najviše preminulih je u Hrvatskoj, u kojoj su zbog koronavirusa život izgubile 5.462 osobe. Na milion stanovnika smrtnost je najviša u Sloveniji i Crnoj Gori. Najmanje umrlih na milion stanovnika ima Srbija. Na milion stanovnika najviše testiraju Crna Gora i Slovenija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kada je vakcinacija u pitanju, u Srbiji je vakcinisano 1.300.330 osoba, a drugu dozu je dobilo 472.769 osoba. U Hrvatskoj je prvu dozu vakcine primila 125.771 osoba, a drugu 58.305. Niti jedna osoba nije vakcinisana na Kosovu, u Crnoj Gori su vakcinisane 293 osobe, a u Bosni i Hercegovini 950 osoba.

Kada su ekonomske posljedice pandemije koronavirusa u pitanju, u tom je segmentu najviše pogođena Crna Gora, čiji je BDP u 2020. godini pao za 14,9 posto.

BDP Kosova je pao za 8,8 posto, Hrvatske za 8,6 posto, a Slovenije za 6,2 posto. BDP Sjeverne Makedonije je pao za 5,1 posto. Najbolje su se pandemijom u ekonomskom smislu nosili Bosna i Hercegovina, čiji je BDP u 2020. godini pao za četiri posto te Srbija, čiji je BDP pao za dva posto.

U takvoj situaciji ohrabruje i činjenica da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici donijela odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona KM.

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je u 2020. godini u odnosu na godinu ranije porastao za 28.092, a u Crnoj Gori za 13.853, odnosno za oko šest posto.

U Sloveniji je broj nezaposlenih porastao za 13.700, dok je u Bosni i Hercegovini u 2020. godine registrirano 10.739 nezaposlenih više nego u 2019. godini, što je rast za jedan posto. Prema zvaničnoj statistici, nezaposlenost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji nije povećana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE