POSLJEDNJA ŽELJA SULTANIJE HUREM: RIJEČI OD KOJIH SE STEGLO SRCE SULEJMANA VELIČANSTVENOG

Malo ko zna da je čuvena sultanija Hurem, supruga i najveća ljubav sultana Sulejmana, rođena kao Aleksandra Anastasija Lisovska. Rođena je na teritoriji današnje Ukrajine i odrastala je u pravoslavnoj porodici.

Ona je kao i mnoge druge devojke u to vrijeme, odvedena u Osmansko carstvo kao bijelo roblje. Legenda kaže da je Ibrahim paša poklonio Sulejmanu, i da je tako dospjela u sultanov harem koji je brojao oko 300 robinja. Također, legenda kaže da se sultan zaljubio u nju gotovo istog trena kada ju je ugledao.

Sultan je bio oduševljen njenom harizmom, njenom mudrošću i načinom razmišljanja, pa ju je brzo uzeo za blisku družbenicu, a potom i za ženu. Prešla je u islam i rodila je Sulejmanu šestoro djece. Iako je imao još tri supruge, vjeruje se da je Hurem voleo najviše, da joj je u svemu udovoljavao i da je zbog toga ona imala veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva.

Zajedno su preživjeli mnoge srećne i tužne događaje, gubitak sinova, udaju kćerki, rađanje unučića… Njihova ljubav smatra se jednom od najvećih koje istorija pamti.

Posljednja želja sultanije Hurem

Pred smrt sultanije Hurem, par je neko vrijeme bio razdvojen. Kada su se sreli poslije dužeg vremena, Sulejman ju je odveo da vidi radove na novoj džamiji, i tada joj je rekao da je njegova duša tamo, i da će mu srce zauvijek ostati u toj građevini.

Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali posljednja želja dirnula ga je do srži i posljednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu.

Znala je da će umrijeti i zamolila je sultana da i ona zauvijek počiva na mjestu gdje je rekao da će njegovo srce i duša zauvijek počivati – u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.

Želja joj je bila ispunjena, a i sam Sulejman ostavio je nakon smrti svoju posljednju želju – da ga sahrane pored nje, u istoj džamiji.

Sultan je nadživio Hurem osam godina, i nakon njene smrti u njegovom životu nije bilo više nijedne žene.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JEZIVI SNIMAK ŠOKIRAO PAKISTAN: BRAT UDAVIO SESTRU, OTAC SVE GLEDAO

0
Pakistanska policija uhapsila je oca i brata nakon što se proširio videosnimak iz pokrajine Punjab na kojoj brat davi svoju sestru dok ih otac gleda, rekli su danas dužnosnici.