POSLJEDNJE RIJEČI NESREĆNOG RUDARA SU JEZIVE: POKUŠAO DA DOHVATI LOPATU, PA GA RUDA ZATRPALA U BUNKERU

I.Č. (43) iz Boljevca nastradao je u ponedjeljak u rudniku mrkog uglja "Bogovina" u Boljevcu kada se na njega obrušio ugalj koji ga je zatrpao.

Kako se nezvanično saznaje, ovaj radnik je bio u bunkeru rovnog uglja i dok je kopao skliznula mu je lopata, a odmah nakon toga, navodno, u pokušaju da je dohvati, na njega se obrušila velika količina uglja koja ga je zatrpala.

– Ljudi su otišli da grljaju rovni ugalj u bunkeru. Radniku koji je nastradao je u jednom trenutku ispala lopata, on je htio da je dohvati, ali ga je tada silina uglja povukla u bunker . Prvo je bio zatrpan do ramena, ali onda se obrušila još veća količina uglja na njega odozgo – pričaju radnici.

Kolege ističu da su brzo došle na lice mjesta, ali se nesrećni čovjek više nije vidio. Iako su radnici maksimalno brzo reagovali u nadi da će mu pomoći i uspjeti da ga izvuku na vrijeme, I.Č. je preminuo na licu mjesta.

– Nije bilo šanse odozgo da se očisti sav ugalj, pa smo morali sa donje strane, da kod tzv. zibrohranilice da pustimo traku i masksimalno da razgrćemo ugalj, kako bi uspjeli da oslobodimo kolegu. On je bio vezan i osiguran u bunkeru, jedan od radnika se popeo da isječe uže, a mi smo nastavili da razgrćemo i onda smo ga izvukli. To je trajalo oko desetak minuta, ali nažalost, nismo uspjeli da ga spasemo – dodaju radnici.

Nesrećni čovjek nije davao znake života kada su ga kolege izvukle iz bunkera. Po riječima radnika, kada su ga pronašli, usta su mu bila puna sitnog uglja.

– Bio je vezan, međutim kada mu je motika ispala iz ruke on je kazao nadzorniku “jao ode mi lopata”. Nadzornik mu je rekao “nema veze, pusti lopatu, naći ćemo je kod zibrohranilice”. Međutim, kada se okrenuo, posljednje riječi su mu bile “odoh i ja” – pričaju radnici, koji naglašavaju da je oko 2,5 metra bio zaglavljen u uglju koji ga je zatrpao.

Kolege opisuju I.Č. kao vrijednog radnika i veoma dobrog čovjeka. Za njega su svi imali samo riječi hvale.

– Bio je jako dobar mladić. Radio je kao trakista, imao je iskustva, oko 20 godina radi u rudniku. Osim što je bio jako pošten i vrijedan radnik, izuzetno je bio inteligentan. Engleski jezik je govorio tečno kao srpski, mnogo je bio pametan i sposoban. Velika tragedija. Nemamo riječi koliko nam je žao zbog ovoga što mu se desilo – dodaju radnici.

I.Č. se nije ženio i živeo je u Boljevcu. Više o detaljima nesreće utvrdiće rudarska inspekcija i dalja istraga, piše Blic.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.