POSTAČI OBAVEZNO TREBAJU USTAJATI NA SEHUR: EVO ZAŠTO JE TO VAŽNO

Post bez ustajanja na sehur imunološki sistem može učiniti ranjivim i slabim, a da bi se održao jakim na sehurskim i iftarskim soframa neophodno je imati svježe povrće i voće.

Gizem Gencyurek, nutricionistkinja Univerzitetske bolnice Medipol Pendik iz Istanbula, upozorila je na važnost održavanja imunološkog sistema jakim tokom ramazana, naročito u vremenu pandemije COVID-19. Naglašava kako je u tom smislu vrlo bitna pravilna ishrana za sehur i iftar.

  • S obzirom na to da živimo u pandemiji, u ovakvom procesu postalo je još važnije obratiti pažnju na hranu koju ćemo konzumirati za sehur i iftar. I tokom mjeseca ramazana moguće je ojačati imunološki sistem uz pravilnu ishranu – kazala je Gencyurek.

Naglašava također na izričitu potrebu konzumiranja hrane poput jogurta i kefira, koji spadaju među probiotike.

  • Kvalitetni izvori proteina poput mesa, jaja i ribe trebaju biti uključeni u našu prehranu. Svakako bismo na stolove za sahur i iftar trebali dodati crvenu papriku, peršun, limun i naranče, koji su dobri izvori vitamina C – pojasnila je Gencyurek.

Upozorila je da post bez ustajanja na sehur može imunološki sistem učiniti ranjivim i slabim.

  • Da bismo održali imunološki sistem jakim, svakako bismo trebali uključiti svježe povrće i voće za iftar i sehur. Konzumirati zdrave izvore ulja kao što su maslinovo, kokosovo, odnosno lješnjak, badem i orah. Izbjegavati jednostavne izvore ugljikohidrata kao što su pakovana hrana, peciva, gazirana pića, a umjesto toga okrenuti se izvorima ugljikohidrata iz žitarica. Od iftara do sehura trebamo konzumirati što više vode i obratiti pažnju na način spavanja – poručila je Gencyurek.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE