POSTAVLJENA NAJVEĆA JELKA NA SVIJETU: SVE JE SPREMNO ZA BOŽIĆNI VAŠAR U GRADU POZNATOM PO FUDBALERIMA

Zapadnononjemački grad Dortmund najpoznatiji je kao dom fudbalskog kluba Borusija, ali posljednjih godina sve je poznatiji i kao mjesto gdje se u samom centru grada postavlja najveća jelka na svijetu.

Sa čak 45 metara visine ova jelka uveliko nadvisuje sve zgrade koje je okružuju i fascinantan je prizor, a posebno kada se uzme u obzir da je, prema dostupnim informacijama, napravljena od oko 1.700 pravih borova koji se posebno uzgajaju baš za ovu priliku.

Da bi se ova jelka, složena na ogromnom metalnom okviru, sastavila i ukrasila sa oko 48.000 svjetiljki, koriste se neki od najvećih građevinskih kranova. Upravo oni, između ostalog, na sam vrh jelke podižu i velikog ukrasnog anđela visokog čak 4 metra, koji upotpunjuje praznični doživljaj.

Ovih dana u Dortmundu se završava postavljanje jelke koja tokom novembra i decembra dominira centrom grada, te oko 300 drvenih štandova u njenom okruženju koji zajedno čine jedan od najvećih božićnih vašara u Njemačkoj.

Dortmundski božićni vašar, koji se održava od 21. novembra do 30. decembra, svake godine okuplja hiljade stanovnika, ali i turista koji na otvorenom uživaju u tradicionalnoj njemačkoj hrani, kuvanom vinu, punču i koncertima koji se tu održavaju u praznično vrijeme.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SINDIKAT TRGOVINE BIH NAJAVLJUJE PRVOMAJSKI PROTESTNI MARŠ: KAD POČINJE BOLJI ŽIVOT...

0
Članice i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) i ovog 1. maja održat će Prvomajski protestni marš, s ciljem da skrenu pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.