POSTIGNUT DOGOVOR: DVA TRILIONA DOLARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Čelnici Bijele kuće i Senata postigli su rano jutros historijski dogovor o izdvajanju paketa pomoći od dva triliona dolara za borbu protiv epidemije koronavirusa, čime je okončana višesedmična žestoka rasprava između demokrata i republikanaca.

  • Dame i gospodo, završili smo. Imamo dogovor – kazao je šef Odjela za pravne posle u Bijeloj kući Eric Ueland pri izlasku iz Ureda senatora Mitcha McConnella.

Senator Chuck Schumer kazao je da će dogovorenim paketom pomoći biti osigurana pomoć američkim porodicama, ali i omogućeno da kompanije i privreda prežive pandemiju.

Paket uključuje direktne uplate pomoći Amerikancima te fond od pola triliona dolara za pomoć američkim korporacijama.

Vlasti SAD-a bi uskoro trebale objaviti i druge detalje paketa pomoći u borbi protiv pandemije korona virusa.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja virusa proglasila “globalnu pandemiju“.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 18.900 ljudi, a potvrđeno je preko 420.000 slučajeva zaraze koronavirusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

U SAD-u je zaraženo više od 50.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 700. WHO je upozorio da bi SAD mogao postati novi epicentar koronavirusa. Epicentrom je već proglašena savezna država New York.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VJEŠTAČENJE U TOKU: TRAGOVI IZ AUTOMOBILA, SA ODJEĆE I OBUĆE RJEŠAVAJU...

0
Za tijelom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora potraga traje već 14 dana, od kada su kao osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

PANTHEON KONFERENCIJA 2024