POSTOJI LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: EVO ŠTA SVE ZNAMO O NOVOM SOJU KORONAVIRUSA

Naučnici imaju više podataka o novom soju virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Ova varijanta ima nekoliko mutacija i naučnici naglašavaju koliko su važni praćenje i genetičko sekvencioniranje virusa kako bi smo ovakve stvari otkrili što je moguće prije.

U nedjelju je Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekla kako je nova varijanta pronađena i u Danskoj, Nizozemskoj te Australiji.

Ovaj oblik je, izgleda oko 70 posto zarazniji, a u Velikoj Britaniji su pooštrene mjere, dok su neke EU zemlje suspendovale letove iz Britanije.

Naučnici iz nekoliko britanskih naučnih institucija su 19. decembra izašli s izvještajem o preliminarnoj genomskoj karakterizaciji ovog novog soja virusa, nazvanog B.1.1.7.
Ključne mutacije novog soja

Nova varijanta ima višestruke mutacije dijela genoma za spike protein virusa, od kojih ona koja je dovela do gubitka dvije aminokiseline iz spike proteina može olakšati njegovo širenje.

Isto je brisanje uočeno u koronavirusima u nekoliko zemalja od proljeća, ali na niskim razinama.

Mutacija je dobila zamah u južnoj Engleskoj u augustu i septembru.

Otkrivene su tri ključne mutacije B.1.1.7. varijante virusa. One uključuju mutaciju N501Y unutar domene koja veže receptor i identificirana je da povećava afinitet za vezivanja virusa na ACE2 kod ljudi i miševa. „N501Y“ znači da je na poziciji 501 aminokiselina asparaginska kiselina (N) u proteinu zamijenjena s tirozinom, piše Glas Amerike.

Iduća mutacija je brisanje šiljka 69-70del, opisana u kontekstu izbjegavanja imunološkog odgovora čovjeka.

Treća je mutacija P681H koja se nalazi neposredno uz mjesto cijepanja furina, poznato mjesto od biološkog značaja. Ova mutacija može pomoći fuziju virusa s našim ćelijama.
Odakle je nova varijanta?

Mutacija koja je dovela do gubitka dvije aminokiseline je otkrivena kod pacijenta oboljelog od COVID-19 koji je imao oslabljen imuni sistem i koji je primao rekonvalescentnu plazmu.

Ovaj tip biološke terapije – tretman COVID-19 pacijenata s krvnom plazmom osoba koje su preboljele istu bolest, pokazao se nedovoljno efikasnim.

Međutim, moguće je i da je ova terapija ubrzala mutiranje virusa. Sam pacijent kod kojeg je utvrđena ova mutacije je preminuo, ali je virus mutirao.

Brzina mutiranja se povećala nakon davanje plazme, ali ne i nakon davanja remdesivira, što bi moglo značiti da je plazma pojačala prirodnu selekciju virusa u smjeru nove mutacije.

Za sada je to samo hipoteza koju će biti potrebno dokazati, treba naglasiti.
Efikasnost vakcina

Stručnjaci smatraju kako ova mutacija neće vakcine učiniti neefikasnim, za sada – ali nije isključeno da se to može jednom dogoditi. Trenutne vakcine stvaraju različita antitijela koja neutraliziraju različite dijelove spike proteina, što ih čini efikasnijim.

Vakcine se mogu urediti i poboljšati tako da budu efikasne i na nove sojeve.

Nova varijanta virusa koja se javila u Južnoafričkoj Republici s britanskom varijantom dijeli spomenutu N501Y mutaciju, ali se razlikuju u mnogim drugim mutacijama i genetički su različite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE