POTPISAN UGOVOR O ZAJMU OD 15 MILIONA EURA ZA PROJEKT JAVNOG PRIJEVOZA U SARAJEVU

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, te ministar finansija Jasmin Halebić održali su danas online sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, koje je predvodila njihova šefica Manuela Naessl.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade KS su potpisali Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt javni prijevoz Sarajevo, čija je ukupna vrijednosti 15 miliona eura, a koji im je ranije dostavljen.

Nakon potpisivanja tog ugovora, razgovarano je o unapređenju realizacije dogovorenih projekata.Obje strane su ocijenile da je prioritet razmotriti koji su to budući projekti na kojima bi Vlada KS i EBRD-i mogli sarađivati.

S tim u vezi, razmijenjene su i sve informacije vezane za realizaciji i svih drugih projekata iz oblasti transportnog sektora, komunalnih usluga i energetske efikasnosti.

Dogovoreni su detalji vezani za nabavku novih trolejbusa u vrijednosti od 15 miliona eura, sanaciju tramvajske pruge u vrijednosti od 20 miliona eura, kao i projekata izgradnje gradskih saobraćajnica te nabavke novih tramvaja sredstvima u ukupnom iznosu od 60 miliona eura.

  • U oblasti komunalne privrede razgovarali smo o realizaciji projekata vodosnabdijevanja, te sanacije centralnog grijanja. A što se tiče prostornog uređenja, govorili smo i o projektima energijske efikasnosti u javnim zgradama u iznosu od osam miliona eura i grant sredstvima iz Evropske unije, kao i o projektu regeneracije željezničke stanice i tramvajskog depoa – istakao je premijer KS.

Nenadić je naglasio i kako su, ovom prilikom, razmijenjene informacije o tome šta se na predmetnom planu dešava na državnom i entitetskom nivou.

Razgovaralo se i određenim garantnim fondovima za buduće kreditne linije, također i za kredite kod komercijalnih banaka za preduzeća koja će imati problema sa ponovnim pokretanjem rada nakon pada prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

  • Bilo je riječi i određenim dugoročnim kapitalnim investicijama, o pokretanju novih projekata, kao i o što skorijem pokretanju javnih radova, koji će biti vrlo aktualni, ubrzo nakon okončanja krize izazvane pandemijom – kazao je Nenadić, te dodao kako je vrlo jasno naglašena potreba da se što prije nastavi i s tekućim projektima.

Predstavnici EBRD-a su se interesirali kakav je utjecaj pandemije na stanje privrede u Kantonu Sarajevo, o čemu su ih članovi Vlade informirali.

Naglasili su kako se desio značajan pad prihoda u Budžet KS, te naveli i sve aktualne rizike za realizaciju određenih kapitalnih i drugih projekata.

Zaključeno je da će se do kraja sljedeće sedmice nastaviti razgovori s ciljem konkretizacije određenih dogovora postignutih tokom današnjeg sastanka, saopćeno je iz Press službe KS.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.