POTPISANA VAŽNA DEKLARACIJA: U SLUČAJU NAPADA RUSIJE NA FINSKU, VELIKA BRITANIJA SE OBAVEZALA DJELOVATI

Britanski premijer Boris Johnson i finski predsjednik Sauli Niinisto održali su danas u Finskoj zajedničku konferenciju za novinare.

Niinisto je kazao da su Velika Britanija i Finska veliki prijatelji i snažni partneri po pitanju sigurnosti. 

  • Potpisali smo deklaraciju, udružit ćemo se i podržavati jedni druge u svim okolnostima, bilo da se radi o lijepim ili lošim događajima. Mi u Finskoj cijenimo to što Ujedinjeno Kraljevstvo podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i pridruživanje novih članica. To nam puno znači – rekao je Niinisto.

U SLUČAJU KATASTROFE ILI NAPADA NA BILO KOGA OD NAS, POMOĆI ĆEMO JEDNI DRUGIMA

Finski predsjednik je dodao kako obje zemlje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu.

Johnson je rekao da je napad na Ukrajinu uzrokovao “kraj razdoblja nakon hladnog rata, preoblikovao našu budućnost i otvorio novo poglavlje”.

Kada su ga novinari upitali hoće li britanski vojnici pomoći Finskoj u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom, rekao je da to ovisi o više faktora.

-U slučaju katastrofe ili napada na bilo koga od nas, pomoći ćemo jedni drugima, što uključuje i vojnu pomoć. No priroda te pomoći će ovisiti o zahtjevu druge strane.

  • NATO je odbrambeni savez, nikome ne predstavlja prijetnju, tu je u svrhu međusobne odbrane. Preuzimamo ove obaveze prema Finskoj ne zato što možemo, već zato što moramo – dodao je.

NEKA SE RUSIJA POGLEDA U OGLEDALO

Na pitanje hoće li ulazak Finske u NATO isprovocirati Rusiju, Niinisto je kazao da se ovdje radi o odluci njegove zemlje.

  • Krajem prošle godine Rusija je izjavila da Finska i Švedska ne mogu pristupiti NATO-u, zahtijevala je od NATO-a da ne prima nove članice. To znači da Rusija smatra kako Finska i Švedska nemaju vlastitu volju – kazao Niinisto.
  • Situacija se promijenila 24. februara. Rusija je pokazala da je spremna napasti susjednu državu. Stoga bih joj poručio – pogledaj se u ogledalo – dodao je.

Boris Johnson je kazao da je cilj slanja pomoći Ukrajini “sprječavanje daljnje katastrofe”, što uključuje i ekonomske posljedice. Upozorio je da ako se Vladimiru Putinu ne pruži otpor, on ne bi stao na Ukrajini.

  • Invazija na Ukrajinu ne bi bila kraj njegovih neoimperijalističkih, revanšističkih ambicija. Zato je važno da djelujemo zajedno, kako bismo odvratili daljnju rusku agresiju – kazao je britanski premijer.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE