POTRESNE SCENE I PORUKE SA JUČERAŠNJE DŽENAZE UBIJENOM HAMZI KENANU KURTOVIĆU

Više od 5.000 ljudi jučer se okupilo na u samom centru grada na „Marktplatz“ kako bi se oprostili od Bosanca Hamze Kenana Kurtovića i njegovog dobrog, prijatelja Turčina Said Nessera Hašemija.

Hamza i Said brutalno su ubijeni u ovom gradu od strane Nijemca Tobijasa Rathjena.

Na ovom gradskom trgu okupila se mnogobrojna Hamzina rodbina, prijatelji, poznanici, radne kolege, ali i svi oni koji ga nisu poznavali, isto tako i Saida, da se oproste na dostojanstven način od ove dvojice mladih momaka koji su na  nedužan način otrgnuti od svojih roditelja, braće, sestara…

Među prvim od porodice Kurtović na Marktplatz je stigao otac Armin, a nakon njega i njegova dva sina, kćerka sa suprugom. Nakon izvjesnog vremena  skrhana bolom za voljenim sinom stigla je Hamzina mama Dijana u pratnji ženskog dijela porodice.

Na Hamzin posljednji ispraćaj stigli su i predstavnici države Bosne i Hercegovine, a bili su to predstavnici iz kabineta predsjedavajućeg predsjednika BiH Željka Komšića.

Saučešće porodici Kurtović tako su izrazili Zoran Mikulić, savjetnik u kabinetu Predsjedavajućeg Komšića,  Almir Zulić također savjetnik, Dalibor Jurkić, Emir Vladalić savjetnik u ambasadi BiH u Berlinu. Na dženazi su bili i predstavnici Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.

Bol, suze, patnja vidjeli su se na licima mnogih koji su došli da posljednji put isprate mladog Hamzu, a među njima su bili i Bosanci Adil Ramić i Hasib Bašić.

Posebno je bio emotivan govor gradonačelnika grada Hanaua Klausa Kaminskog koji je između ostalog rekao da su Hamza i Said bili djeca tog grada sa kojima se taj grad ponosio. Kaminski je istakao kako je Hamza bio uvijek spreman pomoći drugima ne štedeći samog sebe. Rekao je da je Hamza bio za svoje mlade godine i veliki humanista, pa je tako svoj prvi zarađeni novac donirao u humanitarne svrhe. Nakon njegovog govora uslijedila grobna tišina, a onda su čuo gromoglasan pljesak pomiješan sa suzama i jecajima, ne samo rodbine već i znanih i neznanih  koji su došli na ovaj njihov posljednji ispraćaj.

Nakon klanjanja dženaze koju je za Hamzu predvodio imam iz džemata Hanau Sedin efendija Durmiš dugačka kolana krenula je iz centra grada prema glavnom groblju. Među prisutnima je bio i imam BKC Frankfurt Munir efendija Hodžić.

Hamzu su u mezarje pustili otac Armin i njegova dva brata, a sve to sa strane gledala je njegova mama Dijana koja od bola nije mogla da stoji na nogama.

Grad Hanau se sa dostojanstvom oprostio od Hamze Kenana Kurtovića,ali i od svih onih koji su nevino ubijeni u suludom ubilačkom pohodu Tobijasa Rathjena.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE