POTROŠAČI, BUDITE OPREZNI: ŠTA KADA PRI KUPOVINI NAĐETE RAZBIJENO JAJE U PAKOVANJU

Prije nego što kupi jaja, svaki potrošač treba da provjeri da li su sva cijela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju.

U gotovo svakom pakovanju jaja barem jedno je razbijeno. Jaje, kažu, zaradimo za dva minuta, ali sa napuklim, na ovim temperaturama, možemo dobiti i nešto što nam nikako ne treba.

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu biti veoma opasna, upozoravaju stručnjaci, prenosi Blic.

  • Praktično, jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smiju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cijela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju – kaže dr Dejan Krnjaić, sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

  • Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najprije meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja – objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.
  • Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promjenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled djeluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju – ističe Krnjaić.

Prije nego što kupi jaja, svaki potrošač treba da provjeri da li su sva cijela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE