POVEĆAVAJU SE NAKNADE ZA KORISNIKE SOCIJALNE ZAŠTITE, DJEČIJI DOPLATAK I NAKNADE ZA PORODILJE U OVOM KANTONU

U Kantonu Sarajevo će, računajući od 1. aprila, biti povećana novčana i druga materijalna davanja za korisnike socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom.

O tome je danas javnost informirala kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

  • Povećanje iznosi sedam posto, a u budžetu Kantona Sarajevo, na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, za ovu namjenu su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 1.300.000 KM – obrazložila je ministrica Prvulović.

Ovo povećanje je ostvareno donošenjem Odluke o visini koeficijenta za obračun prosječne neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Ministrica Prvulović je precizirala da će primjenom ove odluke doći do povećanja dodatka na djecu, naknade umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčane pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu, jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, pomoći u prehrani djeteta do šest mjeseci ili za dodatnu ishranu majke dojilje, stalne novčane pomoći, novčane naknade za pomoć i njegu od druge osobe, jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći te novčane naknade za vrijeme čekanja na zaposlenje.

Napomenula je da osnov za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja korisnicima koji ispunjavaju uslove za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, predstavlja prosječna neto plaća ostvarena u Kantonu Sarajevo u prethodnoj kalendarskoj godini, pomnožena s odgovarajućim koeficijentom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE