POVRĆE KOJE SE KORISTI I U MEDICINI: PRIPREMITE KISELU CVEKLU UZ NAJBOLJI RECEPT

Cvekla je veoma zdravo povrće koje se koristi u kulinarstvu i medicini. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum kao i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitijela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje tiroidne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

Cvekla, cikla ili crvena repa najsvježija je sa lišćem koje podsjeća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do dvije do tri sedmice, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

Ilustracija

Recept

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • 500 ml sirćeta
  • 2 l vode
  • 60 g soli
  • 80 g šećera
  • 1 kesica konzervansa

Priprema:

Cveklu operite, pa odstranite vrhove sa obje strane. Poslažite povrće u veći i dublji lonac i nalijte vodu u nivou cvekle, te stavite da se kuva. Nakon sat i po kuhanja viljuškom izbockajte cveklu i provjerite koliko je kuhana. Ako je u sredini još tvrda, dokuhajte je još pola sata. Potom procijedite i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipajte sirće, vodu, so i šećer i sačekajte da prokuva. Kada provri, sklonite sa vatre i poklopite. Nakon 10 minuta dodajte konzervans i promiješajte, brzo će se otopiti. Ohlađenu cveklu ogulite i izrežite.

Pixabay

Punite teglu tako što ćete je položiti na dlan i vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenite teglu vertikalno i završiti slaganje, pišu Nezavisne.com.

Svaku teglu zalijte ohlađenim prelivom, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavite poklopce na tegle i odložite ih na suho i tamno mjesto do služenja.

Zdravstveni benefiti cvekle:

  • Poboljšava funkciju jetre
  • Povećava nivo hemoglobina
  • Smanjuje upale
  • Pomaže kod prevencije kancera
  • Detoksikuje organizam
  • Sprečava demenciju
  • Smanjuje krvni pritisak
  • Liječi artritis
  • Štiti organizam od slobodnih radikala
  • Jača imuni sistem

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UKUSNO TROPSKO VOĆE: ŠEST NEVJEROVATNIH ZDRAVSTVENIH BENEFITA KONZUMACIJE ANANASA

0
Iako se danas ananas smatra samo jednom od najukusnih tropskih voćki, nekada se ovo voće smatralo toliko vrijednim da je jedan komad koštao čak 8.000 dolara. Bila je to tako rijetka delicija da su je ljudi iznajmljivali za zabave kako bi je pokazali ljubomornim gostima.