POVRĆE KOJE U SEBI SADRŽI VELIKI IZVOR VITAMINA, ALI I BROJNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, vitamina K.

Prema mišljenju nutricionista,paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne ljekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok. Stotinu grama svježe crvene paprike sadrži 92 posto vode, 6 grama ugljikohidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida – piše Avaz.ba

Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A, koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije. Crvena paprika je, također, bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidanti i pospješuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten i vitamine A, vitamin C i kalij.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BBI BANKA NAGRAĐUJE ZA UKAZANO POVJERENJE NOVIM PROGRAMOM LOJALNOSTI

0
U središtu pažnje BBI Banke nalaze se njeni klijenti koje i nagrađuje za ukazano povjerenje. Upravo za njih pripremila je poseban paket pogodnosti kojima se postojećim klijentima zahvaljuje na odanosti, dok novim klijentima na ovaj način izražava srdačnu dobrodošlicu.