POŽELJNO KORISTITI ONO KOJE IMA NAJVIŠE ZDRAVSTVENIH BLAGODATI: U ČEMU SE RAZLIKUJU OBIČNO I MASLINOVO ULJE I KOJE JE ZDRAVIJE?

Ulje je važan sastojak većine namirnica koje jedemo. Bez obzira je li u pitanju salata, preljev, kolači ili nešto treće, ulje se dodaje u sve.

S obzirom na to da je riječ o namirnici koju često koristimo, poželjno je koristiti ulje koje ima najviše zdravstvenih blagodati.

Postoje raznovrsne vrste ulja, poput suncokretovog, kokosovog, običnog biljnog, maslinovog ulja itd. No, najviše se koriste maslinovo i obilno biljno ulje.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje radi se od prešanih maslina, a počelo se koristiti prije više od 6000 godina.

Danas su na raspolaganju tri vrste maslinovog ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslinovo ulje i maslinovo ulje laganog okusa.

Obično biljno ulje

Biljna ulja dobivaju se pročišćavanjem biljnih ekstrakata. Oni ostaju u tekućem obliku na sobnoj temperaturi. Mnoge biljke proizvode ulje, ali ono se obično ekstrahira iz sjemena.

Biljno ulje može se napraviti od jednog sastojka ili od mješavine mnogih sastojaka. Postoje razne vrste biljnog ulja poput suncokretovog, sojinog, palminog itd.

Sunflower oil. Line for the production and bottling of refined oil from sunflower seeds. Conveyor of food industry

Maslinovo ulje koristi se za kuhanje, dobro je za kožu, a može se koristiti i u ljekovit svrhe. Primjerice, maslinovo ulje može se koristiti kao laksativ ili u pripremi nekih lijekova.

S druge strane, biljna ulja koriste se najviše za kuhanje.

Koje ulje je zdravije?

Obje vrste ulja sadrže nezasićene masne kiseline, ali maslinovo ulje ima veći udio mononezasićenih masti.

Biljno ulje sadrži uglavnom omega-6 polinezasićene masti. Utvrđeno je da mononezasićene masti imaju protuupalnu i zdravstvenu korist za srce, dok omega-6 polinezasićene masti mogu djelovati proupalno i mogu naštetiti srcu ako se prekomjerno konzumiraju.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađena vrsta maslinovog ulja, a bogato je antioksidansima.

S druge strane, postupak rafiniranja koji se koristi za proizvodnju biljnog ulja uništava mikroelemente, antioksidanse i korisne biljne spojeve.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najmanje obrađenih ulja za kuhanje, što znači da zadržava najviše antioksidansa, vitamina i minerala, piše Times of India. Biljno ulje se znatno više obrađuje što znači da ima minimalno korisnih hranjivih sastojaka i više kalorija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZNATE LI ZAŠTO SU PROZORI NA AVIONU OKRUGLI? EVO ODGOVORA

0
Možda ste i niste pitali, ali ne bi li bilo ljepše kada bi iz aviona mogli baciti pogled kroz veliki četvrtasti prozor i uživati u pogledu „s neba“ bez da se moramo naginjati i škiljiti kroz male okrugle prozorčiće?