POZNATI NALAZI SRČANIH BOLESNIKA KOJI SU IZ TUZLE PRISTIGLI U TEŠANJ

Četiri pacijenata koji su nakon operacija u tuzlanskom Medical Institute Bayer (Centar za srce BiH) upućeni na daljnje liječenje u tešanjski Dom zdravlja i Opću bolnicu bili su negativni na test koronavirusa- potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

  • Mi smo, po saznanju da je kardiovaskularni pacijent koji je bio smješten u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) bio pozitivan na koronavirus, jučer testirali naše pacijente. Nasreću, oni su, po nalazima koje smo upravo dobili, bili negativni. Za nas je to vrlo značajno, jer su ti ljudi imali kontakte sa velikim brojem medicinskog osoblja, koje smo, hvala Bogu, uspjeli sačuvati. Bio bi to težak udarac za naš zdravstveni sektor- ističe Huskić, koji je i komandant Štaba civilne zaštite Tešnja.

Međutim, on napominje da bi se, da su nalazi bili i drugačiji, zdravstveni sektor uspio reorganizirati te nastaviti  borbu protiv koronavirusa i uporedo liječiti stanovništvo.

  • Imali smo unaprijed pripremljen scenarij i za takve situacije. Naime, Dom zdravlja već neko vrijeme radi sa samo 50 posto ljudskih resursa, a Opća bolnica sa 70 posto, ali i tu ćemo brojku uskoro svesti na 50 posto. Cilj je bio da, upravo zbog ovakvih situacija, imamo medicinsko osoblje koje bi mogli zamijeniti ljude koji su sada angažirani – objašnjava Huskić.

Tešanj u ovom trenutku u samoizolaciji ima 511 osoba i ta se brojka, ističe Huskić, svakodnevno smanjuje.

  • Nekim osobama ističe rješenje o samoizolaciji, odnosno propisani period koji su trebali provesti u samoizolaciji. Najviše smo u samoizolaciji u ovom periodu imali 611 osoba. Higijensko-epidemiološka situacija je bolja i stabilna, a nadamo se da će i danas, kada je planiran drugi, ponovljeni kontrolni test našeg sugrađanina koji je operisan i smješten na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a, također biti negativan- kaže Huskić.

Na području te općine, do sada su registrirana dva lica zaražena koronavirusom, od kojih je pacijent na tretmanu u KBZ-u u petak bio negativan na prvom kontrolnom testiranju.

Ljekari su najavili da će, tek nakon drugog testiranja, koje bi trebalo biti urađeno danas, moći kazati da se radi o četvrtom zaraženom koji je izliječen od Covida-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su još četiri osobe u izolatoriju i tri na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a.

Međutim, nakon što narednih dana budu provedena testiranja svih 45 osoba koje su na Odjelu za internu medicinu KBZ-a bile u kontaktu sa zaraženim pacijentom iz Zenice te koje su, sada, u samoizolaciji, vjerovatno će broj zaraženih i u tom kantonu naglo porasti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE