Krofne su mnogima omiljena poslastica. Nisu zahtjevne za napraviti, ali trebate nešto više vremena jer tijesto treba odstajati.
Najbolje je kada su svi sastojci poput jaja budu na sobnoj temperaturi jer će biti još ukusnije. Nakon toga tijesto se prži u ulju i obično puni marmeladom ili eurokremom.
Međutim punjene šlag kremom postaju još zanimljivije i uživanje u ovim neodoljivim slatkim zalogajima je zagarantovano.
Potrebno je:
400-500 gr brašna
15 gr kvasca
2 jaja
200 ml. jogurta
100 ml. mlijeka
korica limuna
1 kašika šećera
50 ml. ulja
malo soli
ulje za prženje
Fil:
200 gr šlag kreme od vanile
Priprema
Rastopiti kvasac u mlijeku dodati šećer, jogurt, jaja, brašno, so, korica limuna, 50 ml. ulja i ostatak brašna i umijesiti mekše glatko tijesto.
Ostaviti da naraste 15 min, razmjesiti i vaditi čašom krofne. Pokriti da opet narastu i pržiti u ulju. Kad se krofne prohlade filovati sa umućenim šlag kremom.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.