PRAVO VRIJEME ZA OMILJENU NAMIRNICU: BRZI RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI AJVAR

Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana.

Možete ga napraviti i sami, a mi vam donosimo recept da bude baš kao iz kuhinja naših starih.

Važno je znati da je u prosjeku za kuhanje ajvara potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.

Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.

No, ako želite uživati u ovoj domaćoj poslastici, a nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte ovaj brzi recept za ajvar.

Ovo je recept kojim ćete dobiti oko 5 kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbjegnite.

Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćete:

  • 5 kilograma crvene rog paprike,
  • 2.5 kilograma patlidžana,
  • 2 glavice bijelog luka,
  • 5 litara vode,
  • 200 ml sirćeta,
  • 800 ml biljnog ulja,
  • 1 velika kašika soli,
  • nekoliko ljutih feferona po želji.

Priprema:

1. Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Bijeli luk ogulite i očistite.

2. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode sa sirćetom i kašikom soli. Kad voda uzavre, kuhajte paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

3. Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.

4. Patlidžane, paprike, bijeli luk i feferone sameljite u mašini za mljevenje.

5. 800 ml ulja zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobijenu smjesu od bijelog luka, paprika, patlidžana i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata.

Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.

6. Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u rerni zagrijanoj na 80 stepeni desetak minuta, piše Kreni zdravo.

Napomena: Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa bi se mogao početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv duže vremena, možete sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar, protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka, nakon punjenja staklenke vratiti u rernu na 60 stepeni Celzijevih kako bi došlo do pasterizacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SNIJEG NAPRAVIO HAOS U HERCEGOVINI: NA VEĆINI DIONICA OTEŽANO SAOBRAĆANJE

0
Saobraćajnice u općini Tomislavgrad su uglavnom prohodne ali se u svim pravcima saobraćaj odvija otežano zbog stvaranja snježnih nanosa i slabog održavanja dionica od strane službe za održavanje.