PRED POSLANICIMA PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH OBIMAN DNEVNI RED

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici zakazanoj za danas potvrditi imenovanje zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nedeljka Jovića koji je prijedlog Socijalističke partije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku Predstavničkom domu za njegovo imenovanje kao i za imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH koji je prijedlog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, a tiče se pomjeranja uplate PDV-a.

Kako je obrazloženo u ovom prijedlogu, namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini i njihove radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Pred poslanicima će se naći Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, piše Fena.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma međutim nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslјed pandemije.

Poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut također traže da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju dopune Zakona o akcizama, a ti uputili su i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u bh. institucijama.

I Vijeće ministara BiH zatražilo je do Doma da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Na dnevnom redu su i dva amandamana na Ustav BiH koje je predložio poslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta – DF) uz negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Obimnim dnevnom redom predviđeno je razmatranje i još nekoliko zakonskih rješenja među kojima su izmjene Krivičnog zakona BiH, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko izvještaja, specijalnih izvještaja, kao i tematskih revizorskih izvještaja te nekoliko poslaničkih inicijativa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.