SASTOJCI
400 g glatkog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
100 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
20 g svježeg kvasca
20 g šećera
1 jaje
50 g maslaca
Za koricu:
3 kašike pekmeza od jabuka, meda ili sirupa od agave
1 kašika brašna
300 ml vode
200 g susama
PRIPREMA
U posudi pomiješajte brašno i sol.
Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli i umiješajte šećer i kvasac. Otopite maslac.
Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa zamijesite tijesto pomoću miksera.
Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijesite. Koristite minimalno brašna, jer će đevrek jedino tako biti mekan.
Formirajte kuglu i stavite je u pomašćenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i krpom i stavite na toplo mjesto na sobnoj temperaturi ili u rerni koju ste zagrijali na 30 stepeni da nadolazi oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Nakon nadolaženja, tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite, tek toliko da je dovoljno pobrašnjeno da se ne lijepi za podlogu. Podijelite na 12 komada iste veličine.
Svaki komad oblikujte u lopticu. Loptice prekrijte folijom i krpom kako se ne bi isušile.
Uzmite prvu i formirajte rolnicu debljine 30 cm. Tijesto dlanovima pritišćete prema vani tako da rolna ima svuda istu debljinu. Isto učinite i sa još jednom lopticom.
Rolnice stavite jednu pored druge. Na jednom kraju ih spojite i pritisnite. Zatim ih motate jednu preko druge, napravite krug pa ih spojite. Gotov đevrek stavite na pleh obložen pek-papirom.
Postupak ponovite s ostalim lopticama, znači za 1 đevrek su vam potrebne 2 rolnice. Tako ćete dobiti 6 đevreka.
Pomiješajte vodu, pekmez i brašno. Svaki krug kratko umočite u ovu mješavinu, a zatim u susam.
Vratite ih na pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta da nadolaze.
Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni gornji/donji grijači.