PRED VAMA JE TRADICIONALNI RECEPT ZA PAMUK ĐEVREKE, SPECIJALITET TURSKE KUHINJE

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest đevreka.

SASTOJCI

400 g glatkog pšeničnog brašna 

1 kašičica soli

100 ml toplog mlijeka

100 ml tople vode

20 g svježeg kvasca

20 g šećera

1 jaje

50 g maslaca

Za koricu:

3 kašike pekmeza od jabuka, meda ili sirupa od agave

1 kašika brašna

300 ml vode

200 g susama

PRIPREMA

U posudi pomiješajte brašno i sol.

Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli i umiješajte šećer i kvasac. Otopite maslac.

Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa zamijesite tijesto pomoću miksera.

Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijesite. Koristite minimalno brašna, jer će đevrek jedino tako biti mekan.

Formirajte kuglu i stavite je u pomašćenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i krpom i stavite na toplo mjesto na sobnoj temperaturi ili u rerni koju ste zagrijali na 30 stepeni da nadolazi oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Nakon nadolaženja, tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite, tek toliko da je dovoljno pobrašnjeno da se ne lijepi za podlogu. Podijelite na 12 komada iste veličine.

Svaki komad oblikujte u lopticu. Loptice prekrijte folijom i krpom kako se ne bi isušile.

Uzmite prvu i formirajte rolnicu debljine 30 cm. Tijesto dlanovima pritišćete prema vani tako da rolna ima svuda istu debljinu. Isto učinite i sa još jednom lopticom.

Rolnice stavite jednu pored druge. Na jednom kraju ih spojite i pritisnite. Zatim ih motate jednu preko druge, napravite krug pa ih spojite. Gotov đevrek stavite na pleh obložen pek-papirom.

Postupak ponovite s ostalim lopticama, znači za 1 đevrek su vam potrebne 2 rolnice. Tako ćete dobiti 6 đevreka.

Pomiješajte vodu, pekmez i brašno. Svaki krug kratko umočite u ovu mješavinu, a zatim u susam.

Vratite ih na pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta da nadolaze.

Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni gornji/donji grijači.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLIKO GORIVA IMA U REZERVOARU KAD SE UPALI LAMPICA REZERVE

0
S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu.